Hlavní obsah

Právník chce, aby papež svědčil v USA před soudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Americký právník William McMurry podal žádost k soudu v Kentucky, jejímž cílem je dosáhnout toho, aby papež Benedikt XVI. svědčil pod přísahou před soudem v několika případech kněží obviněných ve Spojených státech z pedofilie. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Joseph Ratzinger

Článek

McMurry soudí, že Vatikán a zvláště Benedikt XVI. věděli o tom, co se ve Spojených státech děje, v době, kdy byl ještě kardinálem a předsedal Kongregaci pro nauku víry, a to celých 24 let předtím, než se stal v roce 2005 papežem.

Podle právníka odrazoval prokurátory od toho, aby obviněné kněze stíhali, a nabádal k mlčení, aby ochránil pověst katolické církve. Kongregace pro nauku víry měla za úkol zjišťovat tyto případy a dostávala stížnosti amerických biskupů na kněze z různých diecézí.

Papež je ale hlavou státu a nemůže být předvolán. "Jako hlava státu těší imunitě, uvedl šéf vatikánského soudu Giuseppe dalla Torre, kterého citoval deník Corriere della Sera.

Dokumenty ukazují na spojitost

McMurry ve své žádosti vysvětluje, že dokumenty, které minulý týden zveřejnil list The New York Times, jasně ukazují spojitost papeže, dříve kardinála Ratzingera, se sexuálním násilím, jehož obětí byly děti ve Spojených státech. Tyto dokumenty podle něj přímo ukazují, že papež měl vliv na rozhodnutí Vatikánu zakrývat zločiny kněží ve Spojených státech.

Americký deník zveřejnil několik dopisů a dokumentů ukazujících, že Benedikt XVI. v době, kdy stál v čele Kongregace pro nauku víry, byl upozorněn na případ kněze Lawrence Murphyho, obviněného ze sexuálního zneužívání nejméně 200 chlapců ve škole pro hluché ve Wisconsinu. Od zveřejnění těchto dokumentů obvinily kardinála Ratzingera z mlčení další oběti.

Papež je chráněný diplomatickou imunitou, protože více než 170 zemí, včetně Spojených států, má diplomatické vztahy s Vatikánem, a uznává jej tedy jako suverénní stát a papeže jako jeho svrchovanou hlavu.

Dalla Torre zamítl návrhy, aby američtí biskupové - z nichž někteří jsou obviněni, že překládali pedofilní kněze z jedné farnosti na druhou, místo toho, aby případ oznámili policii - mohli být považováni za zaměstnance Vatikánu, a tím by se stal jejich "nadřízený" zodpovědným za jejich činy.

"Církev není nadnárodní společnost," uvedl dalla Torre. "Papež má (duchovní) nadřazenost nad církví, ale každý biskup je odpovědný za svou diecézi," dodal.

Postup papeže Benedikta XVI. proti pedofilii dnes naopak pochválil šéf americké katolické církve Francis George. "Byl to papež Benedikt XVI., kdo nám dal různými způsoby prostředky, abychom mohli čelit této krizi rychleji a takovým způsobem, který pomáhá léčit," řekl chicagský arcibiskup v rozhovoru pro vatikánský rozhlas.

"Kardinál Josepf Ratzinger jako prefekt Kongregace pro nauku víry nám ukázal cesty, které nebyly dříve možné, a povzbuzoval nás, abychom podávali ruce obětem," uvedl prelát. "Nic z toho všeho by nebylo možné bez povolení papeže Benedikta XVI. a bez jeho podnětů," zdůraznil.

Mnoha evropskými zeměmi, včetně papežova rodného Německa, otřásají skandály se sexuálním zneužíváním nezletilců duchovními. Zasaženy byly kromě Spojených států Irsko, Německo, Rakousko, ale také Švýcarsko, Nizozemsko a Itálie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám