Hlavní obsah

Fico požádal prezidenta, aby teď zákon o vlastenectví nepodepisoval

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Zákon o vlastenectví, který přikazuje hraní slovenské hymny ve školách každé pondělí před vyučováním a výzdobu tříd státními symboly, možná nebude platit od prvního dubna, jak to schválil parlament. Premiér Robert Fico totiž neformálně požádal prezidenta Ivana Gašparoviče, aby zákon poslancům vrátil. Fico to uvedl v diskusním pořadu televize TA3.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Požádal jsem pana prezidenta, aby zákon vrátil s tím, že by se posunul termín účinnosti od prvního září 2010,“ řekl Fico. Zavedení zákona do praxe od prvního dubna by podle premiéra způsobilo potíže školám, které by neměly dostatek času se připravit. Zároveň by se do prvního září upřesnilo, kdo zaplatí školám náklady na nákup vlajek a ostatních státních symbolů do tříd.

Fico konstatoval, že obsahově nemá se zákonem o vlastenectví žádný problém. „Jediné, co mi na tom zákoně překáží, je termín účinnosti,“ dodal.

Vlastenecký zákon z dílny vládní Slovenské národní strany Jána Sloty narazil u části Slováků na odpor. Minulý týden uspořádali studenti protestní shromáždění před prezidentským palácem v Bratislavě, na němž žádali hlavu státu, aby zákon nepodepisoval. „Vlastenectví přece nemohou přikazovat zákonem,“ uvedl jeden ze studentů.

Právě protesty jsou podle pozorovatelů příčinou, proč Fico požádal prezidenta o odklad platnosti zákona. Slovensko se totiž připravuje na červnové parlamentní volby a protesty v ulicích nejsou pro vládní koalici žádoucí.

Reklama

Výběr článků

Načítám