Hlavní obsah

Letadlo muselo zůstat na zemi, posádka byla namol

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Letadlo společnosti Donbassaero obsazené 86 cestujícími v úterý nemohlo odletět z krymského Simferpolu do Kyjeva, celá posádka totiž byla opilá. Ve středu na alarmující případ upozornil poslanec Leonid Hrač při zasedání ukrajinského parlamentu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ke smůle posádky se mezi pasažéry nacházela zástupkyně generálního prokurátora Teťana Korňakovová, která vzápětí iniciovala zahájení trestního stíhání pro ohrožení bezpečnosti cestujících.

„Jedinou příčinou, proč stroj nevzlétl, bylo, že členové posádky byli do jednoho lidově řečeno namol,“ prohlásil podle agentury Unian poslanec. Dodal, že lékařské vyšetření, které proběhlo až několik hodin po plánovaném startu, prokázalo 3 až 3,5 promile v krvi.

Společnost Donbassaero poté nebyla schopna zajistit náhradní personál, stroj tedy v úterý vůbec nevzlétl. Většina cestujících přitom měla v Kyjevě přestoupit na navazující spoje do celého světa.

Podle Hrače tento případ ukázal, že systém kontrol v ukrajinském civilním letectví nefunguje. „Systém je natolik zasažen, že nevíme, v jakém stavu je pilot, když si sedáme do letadla,“ upozornil politik, který hodlá ve spolupráci s Korňakovovou iniciovat rozsáhlou prověrku v ukrajinském letectví. Zaměstnancům aerolinií podle něj chybí disciplína a dostatečný výcvik, což ohrožuje život cestujících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám