Hlavní obsah

Za plánování útoků na základny USA odsoudili v Německu čtyři islamisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Düsseldorf
Aktualizováno

Tresty až 12 let vězení ve čtvrtek uložil německý soud členům takzvané sauerlandské islamistické skupiny. Čtveřice mužů plánovala v roce 2007 útoky na americké vojáky v Německu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Verdikt vynesl düsseldorfský soud na závěr deset měsíců dlouhého procesu. Čtveřice se před ním přiznala, že patří ke skupině Unie islámského džihádu a že plánovala útoky na americké základny v zemi a další cíle.

Dvanáct let dostali dva Němci Fritz Gelowicz a Daniel Schneider, kteří konvertovali k islámu. Nejvyššímu patnáctiletému trestu se vyhnuli, protože se přiznali.

Na jedenáct let byl odsouzen Turek Adem Yilmatz.

Trest dostali obžalovaní za to, že byli členy teroristické skupiny a plánovali vícenásobné vraždy. Pět let dostal další Turek Atilla Selek za to, že jim pomáhal.

Policie zabavila tunu látek pro výrobu výbušnin

Gelowicze, Schneidera a Yilmaze policie zatkla 4. září 2007 při razii ve vesnici Oberschledorn v regionu Sauerland východně od Kolína nad Rýnema. Seleka dopadlo Turecko v listopadu 2007 a vydalo ho do Německa.

Policisté při akci zabavili asi tunu chemikálii určených k výrobě bomb. Skupina chtěla použít vysoce výbušné směsi peroxidu vodíku a české roznětky, které se nakonec ukázaly jako vadné. Bomby měly být umístěny v automobilech a měly údajně vybuchnout před hlasováním německého parlamentu o prodloužení vojenské mise v Afghánistánu v říjnu 2007. Cílem útoku měli být američtí vojáci v několika německých městech a na americké letecké základně Ramstein.

Policie o skupině věděla a odposlouchávala její telefony.

Reklama

Výběr článků

Načítám