Hlavní obsah

Vyšetřovatelé prohledali bavorský klášter kvůli sexuálnímu zneužívání

Právo, DPA, vpl, ZDF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Vyšetřovatelé prokuratury poprvé v poválečných dějinách Spolkové republiky Německa provedli razii v klášteře. Od úterý do středečního odpoledne prohledávali místnosti benediktinského sídla v bavorském Ettalu.

Foto: Johannes Eisele, Reuters

Klášter v Ettalu prohledali vyšetřovatelé

Článek

„V úterý odpoledne začalo vyšetřování se souhlasem představených kláštera za účasti expertů mnichovského úřadu státního žalobce,“ potvrdila Regina Siehová z úřadu státního návladního. „Klášter s námi spolupracoval“.

Zda vyšetřovatelé zabavili důkazní materiál, odmítla komentovat. Potvrdila, že prohlídka souvisí s podezřením z týrání a sexuálního zneužívání žáků v klášterní škole. Podezřelých je celkem 12 mnichů.

Jeden páter, který už zemřel, až do roku 2004 učil v klášterní škole a sexuálně zneužíval v sedmdesátých a osmdesátých letech chlapce. Dva řeholníci čelí podezření, že do roku 1990 týrali a ponižovali školáky. Další řádový kněz v roce 2005 hladil žáky po tvářích, hrudi, ramenou a nohou.

První případy vypluly na povrch koncem ledna na berlínském jezuitské gymnáziu Canisius-Kolleg. Postupně se přihlásilo na 150 údajných obětí z různých katolických škol v celém Německu. Většina případů zneužívání se však odehrála před desítkami let, takže promlčecí lhůta už uplynula.

I Nizozemsko už vyšetřuje

Také Nizozemsko vyšetřuje údajné sexuální zneužívání kněžími. Francouzský deník Le Monde ve středu napsal, že se znovu otevře případ zneužívání studentů- stážistů v salesiánském klášteře už v šedesátých letech v regionu Armhen. Stalo se tak poté, co nizozemský tisk zveřejnil svědectví někdejšího studenta o zneužívání v internátní škole Don Rua v Heerenbergu.

Reklama

Výběr článků

Načítám