Hlavní obsah

Ukrajinská vláda Tymošenkové končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Mluvčí předsedy ukrajinského parlamentu Volodymyra Lytvyna v úterý oznámil, že "vládní koalice přestala existovat". Otevřela se tak cesta k pádu kabinetu premiérky Julije Tymošenkové.

Foto: Konstantin Chernichkin , Reuters

Volodymyr Lytvyn

Článek

Dosavadní vláda Julije Tymošenkové byla závislá na podpoře nejsilnějšího Bloku Julije Tymošenkové (BJuT), koalice Naše Ukrajina - Národní sebeobrana (NU-NS) a Bloku Volodymyra Lytvyna (BVT).

Vedení BJuT Lytvynovo prohlášení o rozpadu koalice už předem označilo za nezákonné a neústavní. Podle názoru stoupenců Tymošenkové není povinností vládní koalice dokládat podporu parlamentní většiny. Tymošenková nechce z funkce premiérky odstoupit, byť ji k tomu vyzval i nový prezident Viktor Janukovyč, se kterým těsně prohlála volební souboj o post hlavy státu. [celá zpráva]

Vedení nejsilnější opoziční Strany regionů v pondělí svolalo na středu mimořádnou poslaneckou schůzi, která má hlasovat o nedůvěře vládě. Ukrajinský tisk předpokládá, že Strana regionů, v jejímž čele je nový ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, navrhuje hlasování o nedůvěře proto, že již má díky hlasům některých poslanců vládní koalice zajištěnou parlamentní většinu.

Vedení parlamentního bloku NU-NS, který sdružuje stoupence bývalého prezidenta Viktora Juščenka, oznámilo, že si vyhrazuje právo zahájit jednání o vytvoření nové vládní koalice. Předpokladem je, že nový ministerský předseda bude vybrán z jeho řad. Ochotu zahájit jednání s opozicí už v minulých dnech vyjádřil i dosud vládní blok BVT.

Reklama

Související články

Tymošenková z funkce premiérky neodstoupí

Poradce ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové ve čtvrtek prohlásil, že její vláda dobrovolně neodstoupí. K demisi ji po vítězství v prezidentských volbách...

Výběr článků

Načítám