Hlavní obsah

Sesuvy půdy u sicilského městečka vyhnaly z domova 2000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Téměř polovina obyvatel sicilského městečka San Fratello, 2000 lidí, musela být evakuována, když místní úřady vyhlásily stav nouze kvůli nebezpečí sesuvu půdy. Informovala o tom agentura ANSA. V posledních dnech zasáhly region vydatné deště.

Článek

"Je to katastrofa nepředstavitelného rozsahu. Přihlížíme tomu, jak město mizí, aniž proti tomu můžeme něco podniknout," prohlásil prezident sicilské provincie Raffaele Lombardo.

Sesuvy půdy již způsobily obrovské trhliny na desítkách domů, na školách a na kostelu. Starosta Salvatore Sidoti Pinto vyjádřil obavu, že se San Fratello, které má 4500 obyvatel, brzy stane městem přízraků.

Foto: Profimedia.cz

Sesuvy půdy u městečka San Fratello

Sesuvy jsou ale hlášeny i ze sousedních obcí Usa a Sant'Angelo di Brolo, odkud museli být také lidé evakuováni.

Vydatné deště na jihu Itálie zasáhly také obyvatele kalábrijského města Catanzaro, kde jsou od nedělního poledne tisíce lidí bez vody.

Podle údajů největší italské organizace zastupující zemědělce Coldiretti leží 84 procent obcí v oblasti Messiny na pozemcích ohrožených sesuvy. V Kalábrii to je téměř 100 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám