Hlavní obsah

V Albánii objevili hromadný hrob vězňů stalinistického režimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tirana

V Albánii byl na území bývalé vojenské základny poblíž hlavního města Tirany objeven hromadný hrob s pozůstatky asi 20 lidí. Předpokládá se, že jde o politické vězně popravené tajnou policií bývalého ultrakomunistického režimu Envera Hodži. Premiér Sali Berisha přislíbil, že identita všech obětí v hrobu bude vypátrána.

Článek

"Všechny osoby v hrobu byly popraveny jedním výstřelem do zátylku," uvedl premiér. Odborníci podle něj provedou testy DNA, aby rodiny a pozůstalí mohli ostatky převzít a řádně pohřbít. Kosterní pozůstatky proto byly převezeny do tiranské márnice, kde bude provedeno ohledání a identifikace.

Podle agentury AFP byl iniciátorem vydání těl Jovan Plaku, syn jedné z obětí režimu. Jeho otec byl zastřelen v roce 1976 za údajnou vlastizradu. Plaku po pádu režimu v roce 1990 sám řadu měsíců pátral na pozemcích zrušené základny po ostatcích svého otce. Postupně získával podporu dalších rodin, které pátraly po svých blízkých zadržených tajnou policií.

Ultrakomunistický režim, který se po odsouzení stalinských čistek sovětskými komunisty odklonil od Moskvy a hledal oporu v maoistické Číně, vládl v zemi od konce druhé světové války do roku 1990. Většinu archivů tajné policie se jejím agentům v době pádu režimu podařilo spálit.
Podle sdružení bývalých vězňů bylo v třímiliónové Albánii tajnou policií zabito 5577 mužů a 450 žen, přes 26 000 lidí bylo vězněno a 32 000 deportováno do horských pustin. Na 7000 lidí zahynulo v pracovních táborech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám