Hlavní obsah

Stávkující Francouzi věznili čtyři manažery ocelárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fraisses

Stávkující zaměstnanci ocelárny ve východofrancouzském městě Fraisses od středy den zadržovali čtyři vysoké manažery. Byl mezi nimi i ředitel francouzské pobočky, která má být v červnu uzavřena. Továrnu vlastní švédská hutnická firma Akers.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Francouzi se bouří proti propouštění.

Článek

Ve středu mluvčí společnosti sdělila, že jednání s dělníky o odstupném ztroskotala. Propuštěno má být všech 120 dělníků, kteří stávkují od 13. ledna. Několik zaměstnanců rozhořčených nabídkou firmy uvěznilo čtyři manažery, včetně ředitele francouzské pobočky společnosti Akers. Ti strávili uplynulou noc ve společenské místnosti továrny na rozkládacích lehátkách.

Vedoucí personálního oddělení ocelárny, který byl jedním ze zadržovaných, řekl, že firma nabídla dělníkům maximum, co si může dovolit a víc jim nabídnout nemůže.

Rozhovory o odstupném byly ve čtvrtek obnoveny a navečer bylo dosaženo dohody.

Na předměstí Mét se strhla bitka s policisty

K ostrému střetu mezi pořádkovými silami a výtržníky došlo ve středu večer v severofrancouzském Woippy na předměstí Mét. Nepokoje propukly po skončení pochodu asi 200 lidí uspořádaného k uctění památky devatenáctiletého Maleka Saouchiho, který se zde o den dříve zabil na ukradeném skútru, když prchal před policií.

Skupina mladých lidí házela na policisty kamení, zapalovala auta a dokonce i jeden autobus. Zničila také telefonní budku a poškodila budovu školy. Situace se uklidnila až před půlnocí, kdy se strážcům pořádku podařilo výtržníky rozehnat s pomocí psů.

Saouchi jel podle policie na skútru bez helmy a řidičského oprávnění, neměl zapnutá světla a zejména jel příliš vysokou rychlostí. To se mu stalo osudným v jedné otáčce, kde ztratil kontrolu nad řízením a při havárii si prorazil lebku. Jeho dva spolujezdci ve věku 19 a 20 let utrpěli těžká zranění a v nemocnici bojují o život.

Městský prokurátor Rémi Heitz potvrdil, že všichni tři mladíci mají z dřívější doby záznamy u policie.

Na podzim 2005 vyvolala smrt dvou mladíků v Clichy-sous-Bois poblíž Paříže po celé Francii vlnu nepokojů na předměstích obývaných převážně příslušníky přistěhovalecké komunity. Oba chlapci se tehdy ukryli před policisty v elektrickém rozvaděči, kde je zabil elektrický proud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám