Hlavní obsah

Trest pro šéfa vyšetřovací komise, podle něj se Kampuschová měla lépe u únosce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Bývalý šéf rakouského ústavního soudu Ludwiga Adamoviche musí zaplatit pokutu deset tisíc eur (přes 260 tisíc korun) matce Nataschi Kampuschové jako odškodné za pomluvu. Rozhodl o tom ve čtvrtek rakouský soud. Adamovich jako šéf komise, která se případem únosu Kampuschové zabývala, kdysi veřejně prohlásil, že věznění bylo pro Kampuschovou "lepší než to, co zažila předtím".

Článek

Adamovich se proti rozsudku okamžitě odvolal.

Kampuschovou jako desetiletou unesl psychicky narušený Wofgang Priklopil a osm let ji držel ve sklepě. Adamovichův výrok, který pobouřil dívčinu matku, zveřejnil začátkem srpna deník Kronen Zeitung.

Existují náznaky, že mezi únoscem a jeho obětí se vyvinul dobrý vztah a něha.
Ludwig Adamovich

U soudu Adamovich svá slova zopakoval. Dětství Kampuschové podle něj nebylo příliš šťastné. Dívčina matka Brigitta Sirnyová se údajně dceři dost nevěnovala a neprojevovala jí lásku. Podle Adamoviche existují "náznaky, že mezi únoscem a jeho obětí se vyvinul dobrý vztah a něha".

Při východu ze soudní síně Adamovich nicméně novinářům naznačil, že uvažuje o demisi na post šéfa vyšetřovací komise.

Kampuschové se v roce 2006 ze sklepa na předměstí Vídně podařilo uprchnout. Únosce pak spáchal sebevraždu. Zvláštní komise přesto v létě doporučila, aby se případ dál vyšetřoval. Domnívá se, že o věznění děvčete musel někdo vědět. Podezření padá především na únoscova přítele.[celá zpráva]

Případ uzavřený na podzim 2006 budou v lednu příštího roku prošetřovat rakouské soudy.  

Reklama

Výběr článků

Načítám