Hlavní obsah

Belgický týdeník zvolil Klause osobností roku Evropské unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Belgický týdeník se zaměřením na kulturu The Bulletin, který vychází v angličtině a který čtou zejména zahraniční pracovníci v Bruselu, ocenil českého prezidenta Václava Klause jako osobnost roku v Evropské unii.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Prezident Václav Klaus v sídle Evropského parlamentu

Článek

Klaus dal prý lekci francouzskému prezidentovi Nicolasovi Sarkozymu a německé kancléřce Angele Merkelové, když si vymohl ústupek v podobě výjimky z listiny základních práv EU pro Česko, kterou podmínil svůj podpis pod ratifikací lisabonské smlouvy o unijní reformě. 

"Prezident Klaus byl trvalým, nepříjemným a užitečným připomenutím, že s menšími zeměmi se nevyplatí si zahrávat," uvedl The Bulletin.

Podle týdeníku si Německo, Francie a Velká Británie myslí, že mohou Evropskou unii řídit sami, ale Klaus je dokázal držet v nejistotě řadu měsíců. "Za tohle (Klaus) dostal v Bruselu, Stockholmu a v řadě dalších hlavních měst nálepku hlavního zloducha, ale ve skutečnosti Klaus jen ukázal, že Evropa je seskupením 27 států, nikoli třech států a 24 zemí," doplnil belgický týdeník.

Klaus se do výběru osobností roku ve čtvrtečním vydání The Bulletin dostal jako jediný zástupce mimo Belgii. Nejlepším belgickým politikem roku je nový prezident EU a bývalý belgický premiér Herman Van Rompuy. Dalšími osobnostmi jsou i belgická tenistka Kim Clijstersová, módní návrhář bot Tim Van Steenbergen či organizátor mnoha bruselských akcí Laurent d´Ursel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám