Hlavní obsah

O víza do Kanady budou Češi moci žádat v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Od 21. prosince budou moct Češi žádat o víza do Kanady v Praze, oznámil kanadský ministr občanství, přistěhovalectví a multikulturalismu Kenney. Již ve středu o možnosti žádat o víza v Praze informoval Tomio Okamura.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"S platností od 21. prosince 2009 budou mít čeští žadatelé o návštěvnické vízum kromě stávajících služeb možnost podat svoji žádost, mluvit se zaměstnancem vízového oddělení a vyzvednout si vízum v budově velvyslanectví Kanady v Praze," informovala ambasáda.

"Kanada vítá opravdové návštěvníky z České republiky. Pracujeme na tom, abychom rozšířili naše vízové služby v Praze tak, aby mohli žadatelé z České republiky získat vízum pro krátkodobý pobyt ve své zemi," uvedl Kenney.

Už ve středu zprávu přivítalo ministerstvo zahraničí. "Potvrdí-li Kanada vůli otevřít na svém velvyslanectví v Praze vízové oddělení, bude to ČR považovat za první pozitivní krok na cestě k úplnému zrušení vízové povinnosti pro občany ČR," uvedl mluvčí ministerstva Milan Řepka.

Zřízení vízového oddělení v Praze bylo hlavním krátkodobým cílem ministerstva v této záležitosti. "Na základě společného úsilí České republiky, Evropské komise a členských států EU ministerstvo věří, že Kanada přistoupí k další krokům, které povedou k odstranění vízového režimu pro občany ČR," uvedl Řepka.

Kanadu loni navštívilo přibližně 30 000 českých turistů, zavedení vízové povinnosti letos v červenci způsobilo podle Okamury pokles zájmu přibližně o třetinu. Turisté musí o víza žádat ve Vídni. Pokud cestu plánují dlouho dopředu, mohou také požádat o vízum písemně.

Kanada víza poprvé zrušila v roce 1996, aby ji rok poté pro příliv emigrantů obnovila a zrušila ji znovu až v listopadu 2007. 

Kanaďané na rozdíl od Čechů pro vstup do země víza nepotřebují.

Spory o víza se vedou od roku 1990
15. května 1990 – Československo jednostranně zrušilo vízovou povinnost pro kanadské občany, vláda se neúspěšně snažila přimět Kanadu ke stejnému kroku. Povinnost získat k návštěvě ČSFR vízum měli Kanaďané opět od srpna 1991 a tento stav platil i po vzniku samostatné ČR.
1. dubna 1996 – Kanada zrušila vízovou povinnost pro české občany, o den později učinila stejný krok i Česká republika. Během tohoto roku požádalo o azyl v Kanadě 148 občanů.
Srpen 1997 – Po odvysílání reportáže v pořadu TV Nova Na vlastní oči, která přibližovala osudy ostravských Romů v Kanadě, se o možnosti vystěhovat se do Kanady začalo zajímat mnoho Romů, zejména z Ostravy. Situací se zabývala česká vláda.
8. října 1997 – Kanada obnovila vízovou povinnost pro občany České republiky. Během roku 1997 požádalo v Kanadě o azyl 1221 lidí z ČR.
1. dubna 2001 – ČR zavedla v reakci na kanadské opatření z října 1997 vízovou povinnost pro kanadské občany.
1. května 2004 – Se vstupem ČR do EU byla zrušena vízová povinnost pro občany Kanady.
1. listopadu 2007 – Kanada podruhé zrušila vízovou povinnost pro občany České republiky.
Leden až duben 2009 – Od ledna do dubna přiletělo do Kanady podle kanadského deníku The Sun 1077 českých Romů žádajících o azyl. V roce 2008 požádalo o status uprchlíka 853 občanů z ČR.
1. července 2009 – Kanadští představitelé vážně varovali českou diplomacii, že v nejbližších dnech mohou kvůli vysokému počtu žadatelů o azyl opět zavést vízový režim. Potvrdil to ministr zahraničí Jan Kohout. O situaci krátce předtím jednal v Praze s kanadským ministrem pro migraci Jasonem Kenneyem.
3. července 2009 – Kvůli hrozbě zavedení víz ministr Kohout telefonoval svému kanadskému protějšku Lawrenci Cannonovi. Uvedl, že nepadlo žádné datum ani přesné rozhodnutí.
7. července 2009 – Kanada zatím víza nezavedla. Praha podle Kohouta pokračuje v diplomatickém tlaku. Podle kanadského velvyslanectví je Česko se 1720 žadateli o azyl na druhém místě za Mexikem. Kanada loni a za první čtyři měsíce letošního roku udělila azyl 132 českým žadatelům.
12. července 2009 – Vyjednávání podle Kohouta přinesla obrat, Kanada poté, co do diskusí zasáhla EK, znejistěla. Víza podle něj mohou být zavedena, ale ne v nejbližších dnech (uvažovaným termínem bylo úterý 14. července). Narostla prý pravděpodobnost, že dojde k úpravě jiným režimem – například elektronickými registracemi či kontrolami na letištích.
13. července 2009 – Na stránkách kanadského ministerstva pro imigraci se objevila informace o znovuzavedení víz pro občany ČR
Zdroj: ČTK

Anketa

Považujete krok kanadského ministerstva, které otevře v Praze oddělení víz, za vstřícný?
Ano, urychlí to vyřízení dokladů
50 %
Nestačí to, víza by se měla zrušit úplně
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5436 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám