Hlavní obsah

EU kývla na obchodní dohodu se Srbskem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Ministři zahraničí zemí Evropské unie se v pondělí shodli, že by už nic nemělo bránit obchodní dohodě se Srbskem a bližší spolupráci s touto balkánskou zemí.

Foto: Stevan Lazarevic, Reuters

Srbský prezident Boris Tadić

Článek

Rozhodnutí padlo poté, co Nizozemsko po 18 měsících upustilo od svého nesouhlasu. Nizozemská vláda požadovala, aby se Bělehrad více snažil při pátrání po hledaných osobách podezřelých z válečných zločinů na Balkáně.

Podle analytiků oslovených stanicí BBC znamená změna postoje průlom, který Srbsku otevírá cestu k žádosti o přijetí za člena EU.

Hlavní žalobce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii minulý týden v hodnotící zprávě chválil spolupráci Srbska se soudem. Dodal však, že Srbsko musí pokračovat v úsilí dopadnout hledané uprchlíky. Myslel především bývalého velitele bosenskosrbské armády Ratko Mladiče a jednoho z někdejších politických vůdců vzbouřených chorvatských Srbů Gorana Hadžiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám