Hlavní obsah

Desítky tisíc Italů demonstrovaly v Římě proti Berlusconimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Několik desítek tisíc lidí pochodovalo v sobotu centrem Říma a žádalo odstoupení předsedy vlády Silvia Berlusconiho, který má mnohé problémy s justicí. Politika se dělá s čistýma rukama. Odstup a přistup na to, že budeš souzen, zněla výzva na jednom z transparentů, které účastníci nesli.

Foto: Reuters

Desetitisíce demonstrantů protestovaly v ulicích Říma proti vládě premiéra Berlusconiho.

Článek

Mezi manifestanty byl i filmový tvůrce Nanni Moretti, který podle agentury AFP protestoval proti hegemonickému postavení Berlusconiho v italské televizi. V pestré směsici byli i ekologové protestující proti plánu postavit most přes Messinskou úžinu mezi italskou pevninou a Sicílií, obránci práv přistěhovalců nebo příslušníci hnutí požadujícího pravdu o smrti soudce Paola Borsellina v roce 1992 při atentátu připisovaném sicilské mafii.

Foto: Reuters

ODSTUP - žádali Berlusconiho protestující Italové i nápisem v nadživotní velikosti.

V průvodu převládala fialová barva, podle organizátorů na znamení nezávislosti - je to prý totiž jediná, kterou si ještě neuzurpovaly tradiční politické strany.

Proti Berlusconimu jsou teď vedeny dva procesy - kvůli údajnému podplácení svědka a kvůli údajným daňovým podvodům. Jejich zahájení či obnovu umožnilo říjnové rozhodnutí ústavního soudu zrušit zákon poskytující nejvyšším představitelům státu po dobu výkonu funkce imunitu. Tento zákon, považovaný za ušitý na míru pro Berlusconiho, schválil parlament v červenci. Oba procesy jsou nyní odročeny na leden.

Reklama

Výběr článků

Načítám