Hlavní obsah

Bankovní úřednice pomáhala chudým klientům převodem peněz boháčů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bonn

Podmínečným trestem 22 měsíců vězení v pondělí potrestal soud v německém Bonnu bankovní úřednici, která po několik let pomáhala chudým klientům převody peněz z účtů movitějších zákazníků. Celkem jim tak "německý Robin Hood v sukních" přispěl 7,6 miliónu eur (asi 197 milióny korun). Sama si přitom tato dvaašedesátiletá žena nepřisvojila ani cent. Rozsudek už je podle agentury DPA pravomocný.

Článek

Vyšetřovatelům se podařilo dokázat 117 případů v letech 2003 až 2005. Bývalá vedoucí bankovní pobočky v okolí Bonnu umožňovala méně majetným klientům jít na účtu do minusu a peníze z kont bohatších klientů využívala k účetnímu vyrovnání těchto přečerpaných účtů. Po uhrazení dlužné částky pak vracela peníze zpět původním majitelům.

Někteří klienti se ale dostávali tak hluboko do minusu, že zpětný převod "půjčené" sumy už nebyl možný. Škody se tak postupně nasčítaly, až podle mluvčího bonnského soudu narostly na 1,1 miliónu eur (28,5 miliónu korun).

Dnes je žena v předčasném důchodu a musí vyjít s životním minimem. Trest podle jejího právníka považuje za spravedlivý, a proto se proti němu neodvolala.

Podobný případ se v těchto dnech objevil také v sousedním Polsku. Tam jistá lékařka falšovala recepty na léky pro chudé a bezdomovce. Soud však jednání "polské Jánošíkové", jak ji překřtila tamní média, nepovažoval za společensky nebezpečné, neboť ji ke spáchání trestného činu přivedla nezištná snaha pomoci potřebným. Její stíhání proto zastavil.

Reklama

Výběr článků

Načítám