Hlavní obsah

První kolo prezidentských voleb v Rumunsku vyhrál Traian Basescu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť
Aktualizováno

Odstupující rumunský prezident Traian Basescu těsně zvítězil v nedělním prvním kole prezidentských voleb. Agentura Reuters citovala z průzkumů u východů z volebních místností, podle nichž získal 33-34 procent hlasů.

Článek

Na druhém místě je předseda Senátu Mircea Geoana s 31-32 procenty hlasů. Pokud odhady potvrdí v pondělí i oficiální výsledky a ukážou, že ani jeden z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu hlasů, bude se muset konat druhé kolo voleb.

V něm se 6. prosince utkají oba favorité nedělního hlasování. Volby mají klíčový význam pro zemi, která prochází hlubokou ekonomickou recesí a zmítá se v politické krizi. Nový prezident bude muset v první řadě jmenovat nového premiéra, protože země od říjnového pádu nemá legitimního předsedu vlády.

O post šéfa státu se v prvních prezidentských volbách od vstupu země do Evropské unie v roce 2007 ucházelo dvanáct kandidátů. Jako třetí se podle odhadů umístil Crin Antonescu z liberální strany s 22 procenty hlasů.

"Je velmi těžké předpovědět vítěze. Je mnoho hlasů, které se rozdělí mezi oba kandidáty," řekl politický komentátor Cristian Patrasconiu. Pokud zvítězí Basescu, vytvoří vládu kolem liberálnědemokratické strany, která zřejmě bude důrazněji prosazovat finanční reformy nutné pro zlepšení vztahů s Mezinárodním měnovým fondem než Geoanovi sociální demokraté.

Basescu bude ale muset podle komentátorů zmírnit svůj konfrontační styl, který pobuřuje rivaly a odrazuje voliče, aby mohl sestavit úspěšnou vládní koalici.  

Reklama

Výběr článků

Načítám