Hlavní obsah

Papež se setkal s hlavou anglikánské církve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Papež Benedikt XVI. se v sobotu setkal s duchovní hlavou anglikánské církve arcibiskupem z Canterbury Rowanem Williamsem. Šlo o jejich první setkání poté, co Vatikán minulý měsíc oznámil, že umožní přestoupit na katolickou víru těm anglikánům, kteří odmítají nedávný vývoj ve své církvi. Vzhledem k tomu jsou vztahy mezi oběma církvemi napjaté.

Článek

Benedikt XVI. hovořil s arcibiskupem Williamsem dvacet minut v přísném soukromí. Vatikán pak v krátkém sdělení informoval, že oba církevní hodnostáři v "srdečné diskusi" hovořili o výzvách, jimž čelí všechny křesťanské komunity, a o potřebě posilovat formy spolupráce, aby jim bylo možno čelit.

V souvislosti s nedávným otevření katolické církve pro ty anglikány, kteří odmítají poslední vývoj ve své církvi, Vatikán uvedl, že dialog bude pokračovat, aby se upevňoval ekumenický vztah mezi katolíky a anglikány.

Vatikán také oznámil, že se v příštích dnech sejde komise pověřená přípravou třetí fáze mezinárodního teologického dialogu mezi oběma stranami.

Setkání mezi papežem a arcibiskupem Williamsem, které bylo dlouhodobě plánováno, bylo první od 20. října, kdy Vatikán oznámil vytvoření zvláštní struktury k přijetí anglikánů, kteří se ve své církvi stavějí především proti zpřístupnění kněžského i biskupského úřadu ženám, proti povolení přístupu homosexuálů ke kněžství a proti žehnání svazkům gayů a lesbiček.

Vatikán potvrdil, že tento krok v žádném případě neznamená změnu politiky katolické církve pokud jde o kněžský celibát. Ten bude zachován, avšak přestoupení již ženatých anglikánů bude posuzováno případ od případu. Konverze ženatých anglikánských biskupů nebude možná.

Ke katolické církvi mohou přistoupit stovky anglikánů z celého světa, především ze Spojených států a Austrálie, včetně ženatých kněží a dvacítky biskupů. Podle Vatikánu je přistoupení kněží a biskupů v plném souladu s ekumenickým dialogem, který katolická církev označuje za svou prioritu.

Canterburský arcibiskup však byl tímto krokem Vatikánu zaskočen. Prohlásil, že o něm byl velmi pozdě informován. Podle britského tisku se mohlo dnešní setkání obou vysokých hodnostářů zvrátit v konfrontaci. "Je to nejexplozivnější situace mezi katolíky a anglikány od reformace," napsal londýnský The Times.

Anglikánskou církev založil král Jindřich VIII. v 16. století kvůli tomu, aby se mohl rozvést s Marií Aragonskou a vzít si Annu Boleynovou, když mu papež rozvod zakázal. Světskou hlavou anglikánů je anglický panovník. Ve světě má tato církev asi 77 miliónů věřících a první ženy v ní byly vysvěceny na kněze v roce 1994.

Reklama

Výběr článků

Načítám