Hlavní obsah

Reportéři propašovali atrapu bomby k nizozemské královně Beatrix

Novinky, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemské protiteroristické jednotky budou muset přehodnotit bezpečnostní opatření v budovách tamního královského dvora. Novinářům se podařilo bez problémů pronést do paláce královny Beatrix (71) v Haagu falešnou bombu.

Článek

Soukromá televize SBS odvysílala záběry z akce dvojice reportérů pořadu Undercover in Nederland, které ochranka vpustila do paláce s atrapou bomby v dodávce. Novináři se dopředu ohlásili telefonicky, přičemž uváděli, že mají v budově vykonávat příležitostné práce. Královská policie je následně vpustila bez toho, že by zkontrolovala vozidlo, jen zběžně nahlédla do dokumentů. Reportéři podle německé televize ZDF pronikli až do královských stájí, kde je zastavil ostražitý příslušník stráže.

„Incident nás vede k velmi důkladné prověrce našich postupů a pracovních metod,“ řekla Judith Sluiterová, mluvčí Úřadu národního koordinátora boje proti terorismu (NCTB).

Protiteroristický úřad, zodpovědný za bezpečnost v pěti královských palácích, podle ní selhání velice lituje. Šéfkoordinátor boje proti terorismu Erik Akerboom veřejně přiznal „pochybení ochranky hlavy státu “. Opoziční politické strany požádaly o prošetření celé záležitosti „nezávislou komisí“.

Před půlrokem Nizozemci při oslavách národního svátku zažili na ulici pokus o atentát na královnu Beatrix – osmatřicetiletý muž chtěl tehdy svým malým autem nabourat do otevřeného autobusu panovnice. Zabil při tom sedm lidí a sebe smrtelně zranil, když narazil do památníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám