Hlavní obsah

Za lynčování učitele, který přejel romské dítě, padly tři doživotní tresty

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Debrecen

Odvolací soud v maďarském městě Debrecen vynesl v pátek tři doživotní tresty ve věci lynčování učitele Lajose Szögiho v obci Olaszliszka. Před soudem stanulo celkem osm pachatelů tohoto hrůzného činu, který pobouřil celé Maďarsko.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Szögi 15. října 2006 svým automobilem srazil romské dítě a obyvatelé romské osady vzali "spravedlnost" do svých rukou.

Před zraky Sögiho dvou dětí vytáhli učitele z auta, mlátili ho a kopali do hlavy, až v důsledku vážných vnitřních zranění na místě zemřel. Podle soudního spisu hlavu učitele zasáhlo čtyřicet ran a kopanců. Jeho dětem rovněž vyhrožovali smrtí. Děti však naštěstí ukryl obyvatel nedalekého domu. Paradoxní je, že romské dítě, které Szögi srazil, nebylo nijak vážně zraněno.

Mezi odsouzenými je matka dítěte, jeho otec a dva bratři. Otec a další dva pachatelé dostali doživotí, ostatní stráví ve vězení 10 až 17 let.

Případ vyvolal v Maďarsku protiromské nálady. Následovala série útoků proti Romům, při nichž bylo zabito sedm Romů. Situaci využívají extremistické síly, především ultrapravicová strana Jobbik a polovojenská Maďarská garda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám