Hlavní obsah

Chřipkou se na Ukrajině nakazilo už půl miliónu lidí, 86 zemřelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Počet obětí chřipky na Ukrajině stoupl ve středu na 86, z toho pět si vyžádala prasečí chřipka. Několik tisíc lidí je v nemocnici, chřipkou je nakaženo celkem půl miliónu obyvatel v západní části země.

Článek

Světová zdravotnická organizace (WHO) tvrdí, že většina obětí zřejmě zemřela na virus A/H1N1. Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví ale tvrdí, že v zemi zemřelo na prasečí chřipku pět lidí, za posledních 24 hodin jeden. Další zdroje ale uvádějí, že to bylo 22 lidí.

Země přijímá mezinárodní pomoc. Už od pátku jsou zavřeny školy a je omezeno konání veřejných akcí. Sousední státy - Slovensko, Polsko a Bělorusko - zpřísnily režim na hranicích a osoby s podezřením na chřipku nepouštějí na svá území.

Polsko se šíření nemoci obává nejvíce. Vyzvalo EU, aby poskytlo Ukrajině pomoc, protože je to v zájmu samotné unie. Bude se také zkoumat, zda Ukrajina nepodcenila riziko šíření prasečí chřipky. Některé informace mluví například o tom, že země pořídila testy na nový virus, ty ale nefungovaly.

WHO vývoj bedlivě sleduje, protože právě Ukrajina může být příkladem toho, jak se chřipkový virus bude během zimního období chovat. WHO věří, že na Ukrajině jde o případy viru A/H1N1. V Londýně se ale stále testují vzorky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám