Hlavní obsah

Tajemná chřipka zahubila už 48 Ukrajinců

– Kyjev

Počet obětí chřipky na Ukrajině se zvýšil na 48. Bez upřesnění, o jakou chřipku jde, to v sobotu oznámil ukrajinský prezident Viktor Juščenko. Prezident řekl, že nemoc už postihla 150 tisíc Ukrajinců.

Foto: Reuters

Ukrajinci nosí ve strachu z chřipky ochranné roušky.

Článek

Prezident uúřesnil, že 11 lidí zemřelo na takzvanou prasečí chřipku, jejíž epidemie se teď šíří po světě. Ministr zdravotnictví Vasyl Kňazevyč dnes ale řekl, že na tuto novou chřipku zemřel jen jeden Ukrajinec a že nakaženo je dalších třináct. Už dříve však úřady hlásily čtyři úmrtí.

V zemi byly už kvůli chřipkové epidemii zavřeny školy a biografy a zakázány koncerty a veřejná shromáždění včetně volebních. Podle sdělovacích prostředků je v lékárnách velký nedostatek protichřipkových léků a také masek.

V sousedním Polsku úřady lidem radí, aby na Ukrajinu nejezdili, ale zatím se nepočítá s uzavřením hranice. Bělorusko posílilo na hranicích s Ukrajinou zdravotní kontroly. Česká republika podle pátečního vyjádření svého ministerstva zdravotnictví zatím žádná preventivní opatření kvůli chřipce na Ukrajině neplánuje.

Takzvaná prasečí chřipka, oficiálně nazývaná A(H1N1) podle viru, který ji způsobuje, si celosvětově podle Světové zdravotnické organizace vyžádala 5000 obětí. V České republice na ni zemřela jedna žena, která zároveň trpěla dalšími onemocněními. Zdravotníci upozorňují, že většina úmrtí na prasečí chřipku souvisí s následným zápalem plic, který vyvolaly u oslabeného člověka pneumokokové bakterie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám