Hlavní obsah

Vandal zaútočil na Slovenský institut v Budapešti

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Po částečném uklidnění ve vztazích Slovenska a Maďarska, došlo v úterý večer k útoku na budovu Slovenského institut v Budapešti. Vandal rozbil výklad institutu na rušné Rákócziho třídě v centru města. Podle svědků pachatel při činu obscénními gesty hanobil Slovensko.

Článek

Jak informuje server luno.hu byla svědkem události zaměstnankyně institutu. Podle ní hodil vandal do výkladu láhev od alkoholu. Byla přitom poškozena výloha Slovenské agentury pro cestovní ruch, která sídlí v budově Slovenského institutu.

V prostorách institutu probíhala v inkriminované době kulturní akce, při níž se představovalo město Szarvas. Mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Peter Stano uvedl, že maďarská policie případ vyšetřuje, ale pachatele zatím nedopadla.

Slovensko-maďarské vztahy se vyostřily před rokem, kdy slovenská policie na fotbalovém utkání v Dunajské Stredě tvrdě zasáhla proti fanouškům domácího mužstva. Maďarští nacionalisté vzápětí demonstrovali před slovenským velvyslanectvím v Budapešti, kde pálili slovenskou vlajku. Následně skupiny extremistů zablokovaly hraniční přechody se Slovenskem.

Vzájemné vztahy letos negativně poznamenal také na Slovensku schválený jazykový zákon, který podle Budapešti omezuje práva půl milionové maďarské menšiny žijící na jihu Slovenska. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám