Hlavní obsah

Villepin tvrdí, že ho Sarkozy chtěl zlikvidovat

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Jen překvapivě nízký trest pro francouzského expremiéra Dominique de Villepina požaduje prokuratura za jeho podíl na aféře Clearstream. Státní zástupce v úterý večer navrhl podmíněný trest v délce 18 měsíců a pokutu 45 tisíc eur (1,16 miliónu korun), napsal deník Le Figaro. Expremiérovi původně hrozil mnohem vyšší trest – pět let vězení a pokuta 375 tisíc eur (téměř 9,5 miliónu korun). Villepin však tvrdí, že ho Sarkozy chce zničit.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Dominique de Villepin

Článek

„Slíbil mi, že mě pověsí na řeznický hák. Vidím, že slib splnil,“ zareagoval po zveřejnění požadavku prokuratury expremiér.

Villepin se měl podle obžaloby v roce 2004 podílet na šíření seznamu údajných tajných kont významných osobností včetně Nicolase Sarkozyho v lucemburské bance Clearstream, i když měl vědět, že jde o podvrh. Villepin tak údajně chtěl poškodit současného prezidenta v době, kdy se rozhodovalo, koho vyšle jejich strana Svaz pro lidové hnutí do prezidentských voleb.

Celý podvod měl zorganizovat bývalý diplomat a podnikatel Jean-Louis Gergorin, pro kterého prokuratura navrhla tři roky vězení s podmínečným propuštěním po půldruhém roce a pokutu 45 tisíc eur (1,16 mil. Kč).

Podle prokurátora se Villepin dopustil „spoluviny mlčením“. Tento termín pobouřil expremiérova právního zástupce. „Jsme svědky právní akrobacie. Nic nedělám a jsem vinen. To je poprvé, co toto prokurátor ve Francii žádá,“ prohlásil advokát.

Politik, který byl v době propuknutí aféry ministrem zahraničí, však tvrdí, že o nepravosti materiálů nic nevěděl. Prezident se neskrývá s tím, že mu nevěří.

Očekává se, že rozsudek bude vynesen někdy v lednu příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám