Hlavní obsah

Švýcarští lidovci vyvolali boj proti minaretům

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych

Značný rozruch vyvolala pravicově nacionalistická Švýcarská lidová strana (SVP) plakátem, jímž chce ve své zemi získat zastánce zákazu stavby nových minaretů na mešitách, o němž se bude hlasovat 29. listopadu v referendu.

Foto: Novinky

Plakáty ve švýcarské kampani proti muslimům

Článek

Na plakátu je vyobrazena žena v černé burce a za ní švýcarská vlajka, na níž se tyčí černé minarety. Některá města vyvěšování tohoto propagačního materiálu zakázala, například Basilej, Lausanne nebo Fribourg. Jiné radnice, naposledy curyšská, jej naopak povolily s odůvodněním, že jde o součást svobody projevu.

Plakát SVP začátkem týdne kritizovala švýcarská federální komise pro boj proti rasismu s tím, že je hanebný a pomlouvačný vůči muslimské menšině. Některá média navíc konstatovala, že minarety se podobají raketám.

Průzkum zveřejněný v listu Tages-Anzeiger ukazuje, že proti zákazu je 51 procent Švýcarů, zatímco jednoznačnou podporu má jen u 35 procent lidí. Ve Švýcarsku žije na 300 tisíc muslimů, což představuje zhruba čtyři procenta tamní populace.

Počet mešit v zemi dosáhl 130, minarety se tyčí jen na čtyřech z nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám