Hlavní obsah

Ukrajina zvažuje zavedení víz pro celý Západ včetně Česka

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

V Kyjevě na stole požadavek zavést víza celému Západu Návrh zákona na zavedení víz pro západní země včetně ČR předložila ukrajinskému parlamentu Strana regionů (PR). Její politiky pobuřuje, že EU ani USA se zatím nechystají zrušit nebo zmírnit vízový režim vůči Ukrajině, přestože Evropané i Američané mohou jezdit do země bez víz, informoval internetový portál Seychas.com.ua.

Článek

Postoj západních zemí považuje za nespravedlivý a míní, že zavedení víz je přinutí Ukrajinu respektovat. „Pokud ukrajinský občan musí shánět potvrzení o svém zdravotním stavu (aby dostal vízum do USA), tak i Američan musí dělat totéž při cestě na Ukrajinu, jako se to stalo v případě Česka,“ prohlásila poslankyně Lukašová.

PR má v 450členném parlamentu 175 křesel, je však možné, že se k návrhu přikloní další strany. Kyjev v červnu pobouřilo, že Praha začala od občanů Ukrajiny a několika dalších zemí žádat zdravotní potvrzení a v symetrické reakci totéž zavedl vůči Čechům.

Praha pak 2. října vyňala ze seznamu povinně testovaných nemocí AIDS. Opatření se kromě Ukrajiny týká i dalších deseti zemí, řekla Právu mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám