Hlavní obsah

Již třináct obětí důlního neštěstí v Polsku, vyhlášen státní smutek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Na třináct stoupl v sobotu počet obětí důlního neštěstí v Polsku, k němuž došlo v pátek v dole Wujek-Šlonsk nedaleko jihopolských Katovic. Prezident Lech Kaczyński vyhlásil dvoudenní státní smutek, který začne v pondělí.

Článek

Na místě neštěstí nebo těsně po katastrofě zahynulo v pátek dvanáct horníků, třináctý zemřel v sobotu v nemocnici. Dvaadvacetiletý horník měl popáleniny na 70 procentech těla včetně dýchacího ústrojí.

Ze 43 zraněných horníků se jich 17 nachází ve vážném stavu, přičemž stav sedmi z nich je označován za velmi vážný, uvádí krizové středisko.

Prezident Lech Kaczyński vyhlásil dvoudenní státní smutek, který začne v pondělí. Vlajky v celém Polsku budou staženy na půl žerdi, budou zrušena všechna kulturní a zábavná představení.

K výbuchu v dole došlo v pátek ráno v hloubce zhruba tisíc metrů. Devětadvaceti zraněným horníkům se podařilo dostat na povrch vlastními silami a další vyprostili záchranáři, uvedl mluvčí dolu Andrzej Bielecki.

Báňský úřad již zahájil vyšetřování přesných příčin neštěstí. Podle několika svědectví horníků, které vysílala televize TVP, mohly být zmanipulovány detektory měřící hladinu metanu v dole, aby se nemusela přerušit těžba.

"Už v minulosti jsem vedení dolu upozorňoval, že můj osobní detektor ukazuje vyšší hladinu metanu než detektory instalované v šachtě," řekl jeden horník.

Mluvčí regionální prokuratury Ewa Zuwalaová ale ujistila, že podle dostupných informací detektory zfalšovány nebyly.

Jde o nejhorší důlní neštěstí v Polsku od výbuchu v dole Halemba, při kterém v listopadu 2006 zahynulo 23 horníků. Několik odpovědných pracovníků dolu bylo poté vyšetřováno kvůli nedbalosti a soud ještě nebyl ukončen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám