Hlavní obsah

Výbuch metanu zabil v Polsku dvanáct horníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katovice
Aktualizováno

Nejméně dvanáct horníků zemřelo v pátek v katovickém dole Wujek. Vznítil se v něm metan. Patnáct dalších horníků je ve velmi vážném stavu. Celkový počet zraněných zatím oficiální zdroje neuvedly. O tragédii informuje na svých internetových stránkách Gazeta Wyborcza.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters, Novinky

Článek

Metan explodoval v 10:15 v hloubce 1050 metrů. Pod zemí bylo v tu chvíli podle sdělení vedení dolu 38 horníků, 29 se jich dostalo na povrch vlastními silami. Počty však nemusí odpovídat skutečnosti, byly uvedeny hned po neštěstí. Nejvážněji zraněné vrtulník přepravil do popáleninového centra. Nasazeno bylo pět helikoptér.

Situaci komplikuje fakt, že na specializovaném pracovišti už nejsou další volná lůžka. Proto s nimi museli záchranáři letět do vzdálenějších ústavů zdravotní péče.

Záchranáři dříve uvedli, že se většinu horníků podařilo dostat na povrch. S těmi, kteří zůstali v podzemí, jsou ve spojení. 

"Jsme s nimi v kontaktu," řekla v televizi TVN24 mluvčí báňského úřadu Edyta Tomaszewská.

Reklama

Výběr článků

Načítám