Hlavní obsah

Plán britských teenagerů vyhodit školu do povětří byl jen snem, rozhodl soud

Novinky, aš,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester

Dva britští středoškoláci byli ve středu zproštěni obvinění, že plánovali masakr na manchesterské střední škole. Porotě trvalo rozhodnutí jen 45 minut. Dopěla k závěru, že 18letý Matthew Swift i 16letý Ross McKnight nechtěli žádný masakr spáchat, že šlo jen o představu a bujnou fantazii. O verdiktu informovaly internetové stránky televize SkyNews.

Článek

Dvojice čelila žalobě, že chtěla v audenshawské střední škole odpálit nálož v den desátého výročí masakru na americké střední škole v Columbine. Podle státního zástupce byla dvojice fascinovaná Erikem Harrisem a Dylanem Kleboldem, kteří v Columbine pozabíjeli 13 spolužáků a učitele, než obrátili zbraně proti sobě.

Žaloba byla sestavena na základě deníkových záznamů obou Britů, kteří svůj plán označili jako projekt Duha. V denících se objevovaly poznámky plné nenávisti vůči škole i společnosti. Podobné poznámky se našly i u Harrise a Klebolda. Swift se také údajně pokoušel dostat k výbušninám a zjišťoval si, jak vyrobit doma střelné zbraně.

Obhajoba však tvrdila, že šlo jen o fantazie. S jejím názorem nakonec souhlasila i porota.

McKnight po vynesení verdiktu uvedl: „Rád bych objasnil, že nikdy nebyla žádná osoba v audenshawské škole v nebezpečí. Byla to jen fantazie. Nebyla to skutečnost. Doufám, že má snaha vstoupit do armády tím nebyla poškozena.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám