Hlavní obsah

Sanace bank přišla každého Brita na 30 tisíc liber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každého Brita přišla sanace tamních bank, z nichž některé byly zčásti znárodněny, zhruba na 30 tisíc liber (v přepočtu zhruba 875 tisíc korun). Británie vydala v důsledku hospodářské krize na záchranu bank stamiliardy liber - 94 procent svého HDP.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Článek

Rok po zásazích státu se zdá, že situace se stabilizovala a obrací se k lepšímu. Banka Royal Bank of Scotland (RBS), která patří ze 70 procent státu, za první pololetí zaznamenala ztrátu 1,04 miliardy liber (31,4 miliardy Kč) způsobenou především špatnými úvěry. Tržby RBS ale meziročně vzrostly o 58 procent na 21,84 miliardy.

Lloyds Banking Group, která na naléhání vlády před rokem převzala skomírající HBOS, měla za první pololetí ztrátu čtyř miliard liber (122 miliard korun). Nicméně šlo o menší ztrátu, než se očekávalo, a 80 procent ztrát vzniklo převzetím HBOS.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Největší evropská banka HSBC, která vládní pomoc nevyužila, zaznamenala zisk pěti miliard liber. To je sice o polovinu méně než před rokem, ale víc, než odborníci čekali. Zisk skoro tří miliard zaznamenala také druhá největší banka Barclays.

Amerika se vzpamatovává je pomalu

Také ve Spojených státech, kde přesně před rokem zkrachovala investiční banka Lehman Brothers, se finanční sektor potýká i nadále s problémy. Jen od začátku letošního roku v USA zkrachovalo přes osm desítek menších bank. Počet problémových bank ve druhém čtvrtletí navíc prudce vzrostl.

Ještě za prezidenta George Bushe vyčlenil stát na pomoc bankovnímu sektoru 700 miliard dolarů v rámci programu, který poskytuje společnostem kapitál na úvěry. Část bank již peníze do fondu začala vracet. Banky musely před získáním souhlasu prokázat, že jsou schopné získat peníze od soukromého sektoru prodejem akcií a emisí nového dluhu bez pomoci státu.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Budova vedení Lehman Brothers v New Yorku.

Podle údajů z července vláda poskytla zhruba 339 miliard dolarů a dalších 102 miliard přislíbila. Ve fondu tak zbylo kolem 259 miliard dolarů a přibližně 70 miliard banky vrátily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám