Hlavní obsah

Na jihoruském Kavkazu začíná další občanská válka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Machačkala

V Machačkale v jihoruském Dagestánu byl v pátek ráno zastřelen prokurátor, který měl na starosti dozor nad místními věznicemi. Zahynul na místě atentátu, jehož pachatelé jsou neznámí. Ruští ochránci lidských práv varovali na začátku září, že na Kavkaze začala další občanská válka.

Článek

Rostoucí násilí v Dagestánu, Čečensku a sousedním Ingušsku vedlo ruské ochránce lidských práv k varování, že na Kavkaze propukla občanská válka. Vývoj jejich slova potvrzuje. V posledních měsících aktivita radikálních muslimů vzrostla. Od června v regionu zahynulo v bojích nebo při atentátech nejméně 260 osob, z toho stovka policistů a vojáků. Další obětí se v pátek stal prokurátor Maksud Maksudov.

Foto: Novinky

Dagestán

"V okamžiku, kdy prokurátor už usedl do svého automobilu, z vozu stojícího poblíž vyšli dva muži, kteří ze dvou směrů začali po prokurátorovi střílet, zřejmě z pistolí s tlumičem. V důsledku četných zranění Maksud Maksudov na místě zahynul," citovala agentura Interfax zdroj z místních úřadů.

"To, co dnes vidíme ve všech republikách severního Kavkazu, je občanská válka mezi pořádkovými silami a radikálními ozbrojenci a válka pořádkových sil proti obyvatelům," řekla na začítku září předsedkyně moskevské pobočky Helsinské skupiny Ljudmila Alexejevová.

Groznyj už nezdobí pomník Kadyrova

Pomník proruského čečenského prezidenta Achmata Kadyrova, který zahynul před pěti lety při atentátu, byl odstraněn z centra Grozného s odůvodněním, že památník odporuje islámskému zákazu zobrazovat lidské postavy.

Demontáž 3,5 metru vysoké sochy ze šestimetrového podstavce se podle dnešního vydání listu Kommersant odehrála v hluboké noci na čtvrtek, za minimální pozornosti veřejnosti, ale za osobní přítomnosti čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova a dalších činitelů. Novinářům objasnili, že sám Achmat Kadyrov si rozhodně nepřál nechat se zvěčnit v bronzu a mramoru, což prý uvedl i v závěti.  

"Demontáží památníku plníme povinnosti, které nám ukládá islám," řekl prezident, který se odhalení sochy svého otce v roce 2005 jako jediný z vysokých čečenských činitelů nezúčastnil. Byl proti iniciativě tehdejšího čečenského prezidenta Aly Alchanova, který Kadyrova staršího v nejvyšším úřadu na čas nahradil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám