Hlavní obsah

Stáhněte z náhledů ulic Švýcarsko, vyzvala vláda Google

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Švýcarská vláda vyzvala společnost Google, aby z náhledu ulic na jeho stránkách, tzv. Street View Maps, zmizely detailní snímky švýcarských měst a obcí. Podle Bernu jejich zveřejnění odporuje zákonům na ochranu soukromí.

Článek

„Množství obličejů a registračních značek nebylo rozostřeno, anebo ne dostatečně,“ uvedl v prohlášení federální komisař pro ochranu dat Hanspeter Thűr s tím, že Švýcarsko žádá, aby Google snímky z internetu stáhl okamžitě, pokud nemůže zajistit, aby byly záběry z veřejných míst v souladu se švýcarskými zákony.

Reakce vlády spustilo víkendové zveřejnění snímků poslance Ruediho Nosera, jak si po ulici vykračuje se svou asistentkou.

Google oznámil, že záležitost projedná s regulačními úřady. Podle Matthiase Meyera, mluvčího švýcarské pobočky společnosti, se služba spuštěná minulý týden setkala v drtivé většině s pozitivními reakcemi.

Stížnosti přišly i z dalších zemí

Služba od svého předloňského spuštění mapuje ruch v ulicích více než stovky měst po celém světě. Od té doby se na Google kvůli údajnému narušování soukromí sneslo množství stížností ze stran jednotlivců i institucí.

Snahu firmy Google snímat dění v ulicích svých měst počátkem letošního roku zamítla také vláda v Řecku. Stejně narazily u Pentagonu pokusy společnosti natáčet na amerických vojenských základnách. V dubnu v jedné malé anglické vesnici vytvořili lidé řetězec, aby zabránili dodávce s natáčecím štábem v průjezdu obcí. Z Japonska zase přišla stížnost, že na záběrech je vidět přes ploty na soukromé pozemky, a Google musel záběry editovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám