Hlavní obsah

Expedice vyrazila najít Amundsenovy ostatky

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tromso

Z norského přístavu Tromso v pondělí odrazila dvojice norských výzkumných lodí, které se pokusí najít vrak letadla, s nímž se v roce 1928 nad Špicberkami zřítil polárník Roald Amundsen. Pátrací mise potrvá dva týdny, lodím při prohledávání mořského dna pomůže robot.

Foto: Profimedia.cz

Roald Amundsen

Článek

Amundsen, který jako první stanul na jižním pólu, havaroval s francouzskými piloty 18. června 1928, když se chtěl připojit k pátrací misi na záchranu dalšího polárníka Umberta Nobilea. Nobile se zřítil se vzducholodí cestou ze severního pólu. Pád stroje s posádkou přežil na ledové kře.

Pátrači se domnívají, že se trosky Amundsenova letadla Latham 47 nacházejí asi 19 námořních mil (zhruba 35 km) jižně od Medvědího ostrova, kde bylo letadlo naposledy v radiovém kontaktu.

V pátrací expedici je i Amundsenův prasynovec Nicolaj Jacobsen, který když už ne v nalezení ostatků Amundsena, doufá v nalezení alespoň něčeho, co ozřejmí okolnosti polárníkova konce. V průběhu uplynulých desetiletí už bylo objeveno několik částí havarovaného letadla.

Dvojice lodí norského královského námořnictva má prohledat asi 117 kilometrů čtverečních mořského dna. Při pátrání jim pomůže automatizované zařízení Hugin 1000. Je vybavené sonarem a může 12 hodin nepřetržitě shromažďovat data.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám