Hlavní obsah

Žraloci vyděsili turisty ve Francii

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poplach kvůli žralokům byl vyhlášen ve čtvrtek na pláži v jihofrancouzském Canet-en-Roussillon poblíž Perpignanu u Středozemního moře poté, co turisté ve své blízkosti zahlédli při koupání dva z těchto predátorů.

Článek

Experti vzápětí potvrdili, že jde o žraloky, nebyli však schopni upřesnit, o jaký konkrétní druh se jednalo. Provozovatel pláže ihned vyhlásil zákaz koupání na celý zbytek dne, což dal na srozuměnou i tím, že vyvěsil červenou vlajku. V pátek ale byla pláž znovu otevřena.

Jeden ze spatřených žraloků byl dva metry dlouhý, druhý zhruba metr. „Byl jsem zrovna s manželkou ve vodě, nebyli od nás daleko,“ řekl rozhlasové stanici Europe 1 jeden z návštěvníků letoviska. Další turista řekl, že se „bojí všeho, co se ve vodě hýbe“, a proto pospíchal na břeh, jakmile žraloky spatřil.

Zatímco turisty vodní dravci vystrašili, ochránci životního prostředí zprávu uvítali. „Aspoň víme, že ve Středozemním moři zůstali přinejmenším dva žraloci, kteří unikli znečišťování, profesionálním či amatérským rybářům. Je to dobrá zpráva,“ řekl jeden z nich listu Le Post. Podle deníku existuje větší pravděpodobnost, že člověk zemře po pádu kokosového ořechu na jeho hlavu než po útoku žraloka.

Odborníci soudí, že k pobřeží u Canet-en-Roussillon mohli připlavat žraloci modraví, kteří se vyskytují téměř na celém světě, včetně Středozemního moře. Jde o nočního lovce, který dosahuje délky až čtyř metrů a živí se převážně rybami žijícími v hejnech, může však zaútočit i na člověka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám