Hlavní obsah

V Maďarsku zadrželi šest lidí, kteří mají údajně na svědomí vraždy Romů

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Speciální komando maďarské policie v pátek ráno zadrželo šest lidí, kteří mají mít na svědomí sérii vražd Romů. Podle portálu hirado.hu k zadržení došlo ve městě Debrecen na východě země. Při domovních prohlídkách našla policie zbraně, které mohly být použity při vraždách.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Případ řeší maďarská policie.

Článek

Policie vyšetřuje až devět útoků na Romy, z nichž šest skončilo smrtí. K první vraždě došlo loni v listopadu, při pátém útoku v obci Nagycsécs zemřeli dva lidé. Začátkem srpna 2009 byla v obci Kisléta zastřelena 45letá matka a její 13letá dcera byla těžce zraněna. Policie po této vraždě zvýšila odměnu z původních 50 miliónů forintů (asi pět miliónů Kč) na 100 miliónů forintů (asi 10 miliónů Kč).

Mezi zadrženými má být majitel místní restaurace a jeho bratr. O identitě dalších zadržených policie zatím neinformovala. V protiromských útocích použili pachatelé 11 zápalných lahví a vystřelili celkem 63krát.

Vyšetřovatelům pomohla americká FBI

Na případě pracuje 130členný tým kriminalistů. Maďarské úřady požádaly o pomoc americkou FBI. Američtí experti už navštívili Budapešť. O jejich konkrétní roli ve vyšetřování případů není nic známo. Fakt, že vrazi tak dlouho unikali, vysvětlují policisté vysokou profesionalitou pachatelů.

K útokům si pravidelně volili oblačnou a deštivou noc, aby déšť smyl stopy. Útočili na domy na okraji obce. Policie proto předpokládala, že vrahem může být bývalý profesionální příslušník ozbrojených složek, případně bývalý člen francouzské cizinecké legie. Bojové zkušenosti získalo několik desítek Maďarů také ve válečných konfliktech na Balkáně koncem 20. století.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám