Hlavní obsah

Za útoky na Romy v Maďarsku může stát osamělý střelec

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Útoky na Romy si v Maďarsku vyžádaly už šest obětí. Ani zvýšená odměna za dopadení pachatelů zatím nepřinesla pokrok v pátrání.

Článek

Když byla začátkem srpna v obci Kisléta zastřelena 45letá matka a její 13letá dcera byla těžce zraněna, policie zvýšila odměnu z původních 50 miliónů forintů (asi 5 miliónů Kč) na 100 miliónů forintů (asi 10 miliónů Kč). Zatím ani to nevedlo k dopadení pachatelů.

Maďarský prezident László Sólyom vyjádřil zděšení nad sérií vražd. Prezident po setkání s premiérem Gordonem Bajnaiem zdůraznil, že je potřebné udržet společenský klid. "Pokud se vraždy nevyřeší a Romové nebudou cítit solidaritu, hrozí výbuch. Společenský klid je potřebné udržet za každou cenu, to je věcí cti," uvedl Sólyom.

Policie vyšetřuje až devět útoků na Romy, z nichž šest skončilo smrtí. K první vraždě došlo loni v listopadu, při pátém útoku v obci Nagycsécs zemřeli dva lidé. Policie se domnívá, že první útoky měly Romy zastrašit. Na útocích se podle expertů podílela čtyřčlenná dobře organizovaná skupina. Po první vraždě se však skupina rozpadla. Někteří z pachatelů se polekali a skupinu opustili. Policie se proto domnívá, že poslední útoky spáchal osamělý vrah. "Vrah výborně zachází se střelnými zbraněmi, je sebejistý, rozhodný a na své útoky se starostlivě připravuje," uvádí se v prohlášení policie.

Vyšetřovatelé doufají, že by vraha mohli odhalit za pomoci jeho bývalých kompliců. Policie nabízí za spolupráci dohodu na nižším trestu. Samozřejmě, pouze v případě, že nemají ruce potřísněné krví.

Vyšetřovatelům pomáhá americká FBI

Na případě pracuje 130 členný tým kriminalistů. Maďarské úřady požádaly o pomoc americkou FBI. Američtí experti už navštívili Budapešť. O jejich konkrétní roli ve vyšetřování případů není nic známo. Fakt, že vrah stále uniká, vysvětlují policisté vysokou profesionalitou pachatele. K útokům si pravidelně volí oblačnou a deštivou noc, aby déšť smyl jeho stopy. Útočí na domy, které stojí na okraji obce. Proto se předpokládá, že se jedná o bývalého profesionálního příslušníka ozbrojených složek, případně bývalého člena francouzské cizinecké legie.

Bojové zkušenosti získalo několik desítek Maďarů také ve válečných konfliktech na Balkáně koncem 20. století. Etničtí Maďaři i občané Maďarské republiky bojovali na straně Srbska i na straně Chorvatska. Známý je případ Eduarda Rózsa Florese, který pracoval na Balkáně jako novinář, ale později se aktivně zapojil do bojů na chorvatské straně.

Veterán balkánských válek Jószef Földi se například zmiňuje o tom, že etnické Maďary z Vojvodiny stavěli srbští velitelé proti Maďarům bojujícím na chorvatské straně. "Když u Vukovaru odmítl Maďar z Vojvodiny střílet na vesnici obývanou téměř výlučně Maďary, byl popraven pro výstrahu ostatním. Nebylo výjimkou, že za řidičem tanku maďarské národnosti seděl při útoku na tyto vesnice srbský velitel s pistolí v ruce," dodal.

Za útoky může stát jedna rodina

Sociologové nevylučují, že za útoky proti Romům stojí členové jedné rodiny. "Proto k dopadení vraha nevedlo ani vypsání vysoké odměny, ani nabízená ochrana svědků. Mezi pachateli může být velmi těsný vztah," říká sociolog Gyula Fülöp.

Hlava rodiny může být podle sociologa ve věku 40 až 50 let se zkušenostmi ze speciálních jednotek. "Jeho manželka může pracovat v terénu jako sociální pracovnice a má možnost zmapovat situaci před útokem ve vytipované oblasti. Členy rodiny může vést pomsta nebo zoufalství," dodal Fülöp. Podle sociologa může být policie úspěšná při odhalení pachatele jen s velkou dávkou štěstí.

Podle dalších expertů mají sloužit útoky k destabilizaci situace v zemi. Bezpečnostní expert Péter Deák tvrdí, že destabilizace Maďarska je v zájmu některých zájmových skupin v zahraničí.

Lidé mají strach

V Maďarsku je cítit, že lidé mají strach a jsou mnohem podezíravější než v minulosti. Na některých místech spontánně vzniká určitá forma domobrany nebo občanských hlídek. Skupina Romů například zastavila nedaleko obce Nyírlugos terénní vozidlo. Romové vyzbrojeni sekerami přinutili posádku vozidla, aby vystoupila. Posádku automobilu podezírali, že připravují útok proti místním Romům.

Naštěstí jeden z Romů znal řidiče a posádku následně propustili. Podobně dopadl případ v obci Gávavencselő, kde Romové zastavili automobil s myslivci a podezírali je, že své brokovnice chtěli použít k útokům proti Romům. Naštěstí i tady se věc vysvětlila a k vážnějšímu konfliktu nedošlo.

Státní orgány upozorňují, že počínání Romů je krajně nebezpečné, protože pouze policie má právo zastavovat a kontrolovat automobily. Spontánně vznikající občanské hlídky nebo domobrana k tomu nemají žádné kompetence.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám