Hlavní obsah

Ukrajina zablokovala železniční spojení se Slovenskem

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina v úterý jednostranně zastavila nákladní železniční dopravu na Slovensko přes hraniční přejezd Užhorod-Maťovce. Agentuře SITA to potvrdila mluvčí Železniční společnosti Cargo Slovakia Margaréta Grecová. Ukrajina tímto krokem protestuje proti skenování vlaků na společné hranici, které údajně poškozuje zdraví vlakvedoucích.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

O zastavení dopravy rozhodla Lvovská dráha Ukrajinských železnic, která o tom předem informoval slovenskou stranu. Ukrajina považuje za nepřípustnou úroveň radiace při skenování vlakových souprav přijíždějících na Slovensko. Údajně několik ukrajinských vlakvedoucích má v důsledku skenování zdravotní těžkosti.

Po vstupu Slovenska do schengenského prostoru se kontrola na slovensko-ukrajinské hranici zpřísnila. Součástí zpřísněných kontrol se stala také kontrola vlakových souprav rentgenovým zařízením.  

Slovensko tvrdí, že skener nemá negativní vliv na zdraví vlakvedoucích a navrhlo jako dočasné řešení, že na železniční nákladní dopravu mezi oběma státy použije vlastní lokomotivy se slovenskými vlakvedoucími. Ukrajina nadále žádá vypnutí skeneru.

"Při prvním měření radiace byla překročena povolená hodnota šest krát a při druhém měření až třicet krát," uvedla v prohlášení Lvovská dráha. Vlakvedoucí je podle ukrajinské strany vystaven radiaci skeneru 450 krát během roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám