Hlavní obsah

V Rumunsku pohřbili chlapce, který zemřel v České republice

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Calimanesti
Aktualizováno

Rodina v neděli pohřbila sedmnáctiletého Roma Iona Miclesca. Rozloučit se s ním do rumunského městečka Calimanesti přijelo na 500 příbuzných. Ti při pohřbu křičeli, nejemotivnějši obřad prožívala matka zesnulého.

Mladého Roma vyprovázel na poslední cestě křik a pláčVideo: ČTK

 
Článek

Pohřeb začal po poledni přímo v domě rodiny místního váženého Roma Robinsona Dimofteho, otce utonulého. Do místnosti s otevřenou rakví vešli dva pravoslavní duchovní a jejich modlitby a zpěv doprovázel pláč žen. V okamžiku kdy měla být rakev vynesena z budovy začali hlasitě křičet všichni přítomní.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Příbuzní zesnulého nad rakví

Emotivní chvíle nejvíce prožívala Ionova matka Cernisora Dimofteová. Několikrát si začala rvát vlasy a okolostojící jí museli držet ruce.

Mladíkovo tělo rodina naložila na korbu nákladního vozu, který zdobily květiny, větve jehličnanů a věnce. V dešti usedli nejbližší příbuzní kolem rakve a vůz se vydal k nedalekému pravoslavnému kostelu. Před vozem kráčeli kněží a mladící nesoucí kříž se jménem zemřelého. Průvod cestou sledovaly desítky dalších lidí.

Pohřeb skončí zhruba v šest hodin večer.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Hrobka na hřbitově v rumunském městečku Calimanesti, kde spočine 9. srpna tělo romského mladíka Iona Micleska, prochází posledními úpravami.

Zemřel po týdnu v nemocnici

Mladík byl pro rumunské Romy důležitou osobou, neboť byl podle jejich tradic princ. Předminulý týden se ale utopil ve Staré Boleslavi. I přes okamžitou pomoc lékařů zemřel v pondělí ve vinohradské nemocnici v Praze.

Pohřebního obřadu se zúčastní smuteční hosté z celé Evropy. Původně se očekával příjezd asi tisícovky lidí.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

V městečku Calimatesti nedaleko města Sibiu vzdálenější příbuzní chystají velké množství jídla pro všechny smuteční hosty, kteří přijeli uctít památku nedávno zesnulého romského mladíka.

Příbuzní chystají velké množství jídla pro všechny smuteční hosty, kteří přijeli uctít památku nedávno zesnulého mladíka.

V okolí domku probíhala tři dny tryzna. Tělo bylo je vystaveno v otevřené rakvi oblečené do bílých šatů. Lidé se s ním loučí. "Každý den chystáme jídlo asi pro 300 lidí. Pečeme spoustu masa. Vepřového i kuřecího," řekl jeden z příbuzných Konstantin Liviu. Dodal, že během několikadenní hostiny se spotřebuje asi 500 kilogramů masa.

"K tomu asi 3000 piv. Vodka a víno se pije málo. Je moc horko," poznamenal. Sobotní jídlo chystali muži. Ženy připravují na neděli fazolovou kaši. "V den pohřbu je půst. Maso se jíst nesmí," vysvětlil Liviu, který měl během soboty na starosti porcování masa a jeho opékání na dvou velkých grilech. To pak hostům podával s chlebem.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám