Hlavní obsah

Slota si odletěl za hranice bez pasové kontroly a přidělal práci policii

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda vládní Slovenské národní strany Ján Slota pravděpodobně odletěl ze Žiliny do Chorvatska bez pasové kontroly. Případ vyšetřuje policie, protože posádka letadla - včetně Sloty - opustila schengenský prostor a území Evropské unie bez kontroly osobních dokladů.

Foto: Jan Koller, ČTK

Ján Slota

Článek

Podle televize Markíza odletělo letadlo 23. července do Chorvatska. Protože na žilinském letišti není stálá pasová služba, musí přepravce odlet ze schengenského prostoru 24 hodin předem písemně nahlásit na policii, která zajistí pasovou kontrolu. Přepravce tak učinil, ale po několika hodinách policii oznámil, že let se ruší.

V nočních hodinách se však rozhodlo o odletu na druhý den ráno a policie už nestihla zajistit pasovou kontrolu na letišti. Do letadla nastoupili tři lidé bez kontroly pasů a odletěli do Chorvatska.

Ministerstvo dopravy potvrdilo, že platné předpisy neumožňují zadržet letadlo, u něhož nebyla vykonaná celní nebo pasová kontrola. Podle cizinecké policie však letiště nemělo připustit start letadla, na jehož palubě byli lidi, kteří neprošli pasovou kontrolou.

Slota, jako bývalý primátor města, má na žilinském letišti nadstandardní vztahy. Parkuje tady jeho soukromé letadlo a je členem dozorní rady letištní společnosti Žilina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám