Hlavní obsah

Z belgického vězení neutekl Čech, ale Balkánec s kradenými doklady

Právo, Jaroslav Zbožínek, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muž, který v úterý uprchl z belgického vězení, není Čech. Měl pouze doklady na jméno Vítězslava Mráčka. Ve skutečnosti jde o občana bývalé Jugoslávie, skutečný Vítězslav Mráček žije v Kladně a ve středu po zveřejnění informací se sám přihlásil policii. Jde o naprosto bezúhonného občana. Informaci Právu ve čtvrtek potvrdila mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Foto: ČTK

Muž, který uprchl z belgického vězení je občanem jedné ze zemí bývalé Jugoslávie

Článek

Ani belgická věznice žádného Čecha nepostrádá. "V naší databázi je veden jako člověk z bývalé Jugoslávie,“ prohlásil mluvčí správy belgických věznic Laurent Sempot o vězni, kterého Interpol označil za českého občana.

Na omyl se údajně přišlo až ve středu ráno, kdy se čeští policisté na popud Interpolu vydali do místa Mráčkova trvalého bydliště. Tam podle nepotvrzených zpráv zjistili, že hledaný uprchlík a Mráček jsou podle fotografií dvě různé osoby.

Mráčkovi v roce 2005 ukradli jeho osobní doklady.

Utekli po žebříku

Sempot připustil, že muž mohl před belgickými úřady vystupovat pod falešnou identitou. Podle něj byl členem mezinárodního gangu a ve vězení byl jen několik měsíců. Propuštěn měl být až v roce 2014. Podle médií měl být odsouzený kvůli loupeži, zločinnému spolčení a podvodům.

Šestice uprchla z věznice v belgickém Markplasu poblíž Antverp. Na útěku je kromě údajného Mráčka i dvaatřicetiletý Belgičan Dave Annemans, odsouzený za pokus o vraždu. Zbylí čtyři uprchlíci už byli postupně dopadeni.

Podle agentury Belga trestanci překonali zeď věznice s pomocí žebříku, který vzali na staveništi uvnitř nápravného ústavu, na němž trestanci pracovali. Agentura AFP uvedla, že na útěku se podílela matka jednoho z uprchlíků, která poskytla svůj vůz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám