Hlavní obsah

Vědci zjistili, jak ochránit domy před nejničivějším zemětřesením

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci objevili způsob, jak ochránit domy včetně těch výškových i před nejničivějšími zemětřeseními. V podstatě je učiní neviditelnými, uvedl žurnál Science.

Článek

Zemětřesení se šíří se po vlnách, které jsou tak mocné, že je jejich energie srovnatelná s několika jadernými pumami.

Vědci z univerzit Aix-Marseille a v Liverpoolu vyvinuli bariéru, která má budovy od takových vln ochránit. Inspirovali se speciálními vojenskými letadly, která díky kombinaci zvláštního tvaru a unikátních materiálů dokáží odklánět radarové signály. Stejný koncept by mohl platit pro zemětřesení. Tým sestrojil zařízení ze soustředně navrstvených umělých kruhů, mědi a čtyř dalších materiálů různé pružnosti, které má neškodně zemětřesné vlny odrazit.

Výzkumníci provedli několik simulací, kdy kroužky podrobili působení nápodoby povrchových vln o frekvencích mezi 30 a 150 hertzů. Zařízení vlny pohltilo a přesměrovalo, aniž by byl narušen střed, který ochraňovalo. Podle žurnálu Science by taková zařízení při základech domů mohla v budoucnu chránit před ničivými půdními otřesy.

„Je to revoluční myšlenka,“ citoval magazín londýnského fyzika Johna Pendryho. „Mluvíme o zvukové ochraně, ochraně před vodními vlnami či dokonce zemětřesnými,“ doplnil jeho nadšení kolega Ulf Leonhardt z univerzity ve skotském St. Andrews. Oba nicméně přiznali, že uvedení do praxe má ještě háčky. „Ještě to nějaký čas bude science fiction,“ uzavřel Leonhardt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám