Hlavní obsah

Francouzská armáda zapálila les u Marseille, evakuovali 350 lidí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marseille, Evia
Aktualizováno

Rozsáhlý požár, který ohrožoval předměstí Marseille, má na svědomí francouzská armáda. Křoviny začaly hořet po cvičných střelbách. Armádní představitelé to ve středu přiznali, čelí tvrdé kritice. Kvůli požáru evakuovali 350 lidí a byl suspendován i důstojník Cizinecké legie.

Foto: Phillipe Laurenson, Reuters

Oheň ohrožoval Marseille.

Článek

Jsem kvůli tomu skutečně rozčílený,“ řekl místní zastupitel Michel Sapin rozhlasové stanici RTL. „Je zcela neakceptovatelné, že armáda pokračuje v této činnosti v tomto období (sucha).“

Foto: Phillipe Laurenson, Reuters

Oheň ohrožoval Marseille

Nebýt cvičení, žádné problémy by ve městě nebyly, uvedla BBC. Po kritice byl suspendován důstojník Cizinecké legie, který cvičení vedl.

Foto: Phillipe Laurenson, Reuters

Evakuace obyvatel předměstí Marseille

Oheň, který sežehl 420 hektarů porostu, se dostal až k městu. Ze čtvrti Trois-Ponts, vzdálené jen pět kilometrů od centra, bylo evakuováno na 350 lidí. Plameny ohrožovaly na 400 domů a na frontě dlouhé osm kilometrů s ním bojovalo pět set hasičů. Do čtvrtečního rána se ale požár podařilo dostat pod kontrolu.

„Kolem sedmé ráno tu jsou stále nějaká ohniska, ale požár je pod kontrolou,“ řekl Philippe Pancarzi z námořní požární služby listu Herald Sun. „Nasadili jsme veškeré vybavení“. Použity byly i vrtulníky a vodní bombardéry.

Lesy hoří i v Řecku

Ve středu se rychle rozšířil i požár na řeckém ostrově Evia. Kvůli hustému dusivému dýmu byli evakuováni obyvatelé vesnic Neochori a Perivolia. Požáry u Atén se podařilo dostat pod kontrolu, uvedla agentura Athen News Agency.

Reklama

Výběr článků

Načítám