Hlavní obsah

Francie nakoupila milióny vakcín proti prasečí chřipce

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiadevadesát miliónů dávek očkovací látky proti prasečí chřipce koupila Francie, kde se virem A/H1N1 nakazilo doposud 481 lidí. Oznámila to francouzská ministryně zdravotnictví Roselyne Bachelotová.

Foto: Reuters

Snímek viru H1N1 pořízení elektronovým mikroskopem

Článek

Celkově chřipkou onemocnělo 94 512 osob ve 136 zemích světa a 429 jich chorobě podlehlo.

Francouzskou vládu pobídlo k nákupu takového množství vakcín rozhodnutí Světové zdravotnické organizace (WHO) označit poprvé po 41 letech šíření chřipky za pandemii. Francouzský stát o konečné ceně za léky s koncerny Sanofi-Aventis, GlaxoSmithKline a Novartis ještě vyjednává. Odhaduje se ale, že za ně zaplatí 600 až 800 miliónů eur (15,5 až 20,6 miliardy Kč).

Ve Francii, kde žije přes 60 miliónů obyvatel, panují obavy z většího rozšíření chřipky hlavně po zahájení nového školního roku poté, co virus nejeví žádné známky oslabení v sousední Británii. Od příštího týdne mají obvodní lékaři ve vybraných oblastech s větším rizikem nákaz začít podle potřeby odebírat vakcíny do svých ordinací. Také mohou předepisovat pacientům ochranné roušky proti šíření infekcí, které si lidé budou moci zdarma odebírat v lékárnách.

Austrálie čeká až šest tisíc infikovaných

Přípravy na případnou pandemii běží naplno i v Austrálii. Její ministryně zdravotnictví Nicola Roxonová řekla, že kdyby se naplnil nejhorší scénář, zemřelo by na prasečí chřipku na šest tisíc Australanů. Jako absurdní ale odmítla prognózu, že počet obětí by mohl dosáhnout až deseti tisíc. V Austrálii infekci podlehlo už 23 lidí a dalších 58 pacientů je hospitalizováno. Roxonová mezitím nařídila nákup 21 miliónů kusů vakcín, tedy zhruba na každého Australana jednu.

Infekce se významně rozšířila také v Kanadě, která hlásí bezmála osm tisíc případů a 25 obětí. Nově tamní úřady ohlásily přes 200 nakažených dětí na letních táborech ve státě Ontario. Průběh nemoci ale lékaři označili jako mírný a odeslali pacienty do domácího léčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám