Hlavní obsah

Čechovi hrozí v Chorvatsku za fotky nahých dětí až osm let

Právo, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se prokáže, že občan ČR, který byl minulý čtvrtek zadržen v Chorvatsku při fotografování nahých dětí na pláži, chtěl jejich snímky šířit dál například po internetu, hrozí mu v této jadranské zemi až osm let vězení. Pokud ne, může být záležitost řešena i jen jako přestupek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Právu to řekl v pondělí Pavel Bednář z konzulárního oddělení ČR v Chorvatsku. „Šetření se rozbíhá, ale jestliže policie prokáže, že chtěl tyto fotografie šířit třeba po internetu, hrozí mu trest od jednoho roku po osm let,“ řekl.

„Na muže byla nyní uvalena měsíční vazba, která může být podle potřeby vyšetřování opakovaně prodlužována,“ dodal.

Na padesátiletého muže, který procházel pláže na ostrově Krk a fotografoval děti, upozornili minulý čtvrtek odpoledne turisté. Policisté ho odvedli na služebnu, kde na paměťové kartě jeho fotoaparátu našli 2589 snímků nahých chlapců i děvčátek od tří do šesti let. [celá zpráva]

Podle chorvatského serveru Javno.hr bylo na snímcích 37 děvčátek a tři chlapci.

Policie muže podezřívá ze zneužívání dětí pro pornografické účely a ve spolupráci s Interpolem zjišťuje, zda pracoval pro gang pedofilů.

Jak Bednář upozornil, pro fotografování na plážích v Chorvatsku nejsou žádná pevně psaná pravidla, ale fotografování cizích dětí vyvolává nelibost. „Když fotografujete na pláži cizí děti bez souhlasu jejich rodičů, tak se můžete dostat do problémů všude, to je pochopitelné. To by se asi nelíbilo nikomu,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám