Hlavní obsah

Za smrt českého důchodce na Dunajci mohou podle policie voraři

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva voraře a jejich vedoucího obvinila slovenská policie z všeobecného ohrožení v případě smrti 73letého muže z České republiky. Důchodce zahynul v pondělí při plavbě na vorech po řece Dunajci.

Článek

Vor se převrátil a 14 důchodců z České republiky skončilo v rozbouřené vodě. Podle televize Markíza bylo při plavbě porušeno několik bezpečnostních předpisů.

Ani jeden z vorařů nebyl držitelem průkazu pro řízení malých plavidel. Jednomu z nich nebylo ani 16 let. Maximální počet turistů na voru je údajně 12. "V čase nehody bylo na voru 14 turistů a dva voraři," uvedl Peter Benko z Okresního ředitelství Policejního sboru ve Staré Ľubovni.

Manželka utonulého si stěžovala, že před plavbou je nikdo nepoučil a nedostali ani záchranné vesty. Utonulý důchodce údajně neuměl plavat. Voraři tvrdí, že o záchrannou vestu nikdo nepožádal a oni mají povinnost dát vestu jen dětem do 12 let. Státní plavební správa však oznámila, že vesta je povinná u dětí do 15 let a u neplavců.

Plavba na voru je jednou z oblíbených atrakcí na řece Dunajec na slovensko-polské hranici. Čeští důchodci nastupovali na vor za krásného počasí. Těsně před koncem plavby se počasí prudce zhoršilo, obrovská vlna strhla vor, který narazil na skálu, rozpadl se a 14 českých důchodců skončilo ve vodě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám