Hlavní obsah

Na Slovensku propustili prvního odsouzeného za leopoldovskou vzpouru

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na Slovensku se v úterý dostal na svobodu 39letý Vladislav Fedák, první ze šesti odsouzených za krvavý útěk z leopoldovské věznice v roce 1991. Při útěku zavraždili pět policistů. Fedák si trest odseděl v Ilavě a v Ružomberku.

Foto: Jaroslav Podhorský, ČTK

Václav Fedák

Článek

Soud ho zařadil do nejtěžší III. nápravněvýchovné skupiny se zpřísněným bezpečnostním režimem. Fedák by měl po svém propuštění spolupracovat se sociálním kurátorem. Ve vězení byl hodnocen jako bezproblémový vězeň s dobrou pracovní morálkou. Na své cele ručně šil obuv.

Fedák pro propuštění z vězení v Ružomberku prohlásil, že je nevinen. "Nikoho jsem nezabil. Ve vězení jsem byl neprávem," uvedl. 

Tři ze vzbouřenců dostali doživotní tresty, mezi nimi i vůdce vzpoury Tibor Polgári. Další doživotně odsouzený Ondrej Havran spáchal ve vězení sebevraždu. Ostatní aktéři vzpoury dostali více než desetileté tresty. V roce 2011 má být propuštěn další ze vzbouřenců Vladimír Duda.

Vězňové při útěku 23. listopadu 1991 brutálním způsobem zavraždili pět příslušníků vězeňské a justiční stráže a další dva těžce zranili. Zavraždění dozorci byli ve věku 22 až 50 let. Vězni ozbrojeni samopaly a pistolemi, které vzali zavražděným policistům, ukradli auta a chtěli uprchnout přes Polsko lodí do Austrálie. Po rozsáhlé policejní akci byli po 20 hodinách dopadeni.

Polgári se už před tím zúčastnil velké vězeňské vzpoury, která se v Leopoldově odehrála v březnu 1990. Vzpoury se zúčastnilo přes 200 vězňů, na které se nevztahovala rozsáhlá amnestie tehdejšího československého prezidenta Václava Havla. Vězňové zahájili hladovku, vyzbrojili se, začali stavět barikády a získali kontrolu nad věznicí. Na potlačení vzpoury se podílelo 600 policistů, 350 dozorců a přes 60 příslušníků Útvaru rychlého nasazení (URNA). Jeden z vězňů při akci zemřel a 30 bylo zraněno. Na straně policie bylo 11 zraněných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám