Hlavní obsah

Při prodeji gripenů se v Česku uplácelo, tvrdí Švédové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédská prokuratura uzavřela vyšetřování údajného uplácení při prodeji stíhaček Jas-39 Gripen. Podíl švédské zbrojovky Saab AB na úplatcích se jí podle agentury AP prokázat nepodařilo. Vyšetřování švédské prokuratury ale prý ukázalo, že britská firma BAE Systems prováděla "skryté platby" při jednáních o nákupech gripenů v České republice, Maďarsku a v Jihoafrické republice.

Článek

Saab AB stíhačky vyrábí a jednadvacetiprocentní podíl v této společnosti má britská zbrojovka BAE Systems. Prodejem gripenů se zabývají vyšetřovatelé také v Británii, Rakousku, Česku i v dalších zemích. V ČR policie zatím nikoho neobvinila.

Švédský vrchní státní zástupce Christer van der Kwast v úterý podle AP oznámil, že nemohl prokázat, že by představitelé firmy Saab AB a její divize Gripen International "úmyslně asistovali" britským partnerům z BAE Systems při vyplácení úplatků po 1. červenci 2004. Obvinění z uplácení před tímto datem jsou podle švédského práva promlčená.

Vyšetřování podle van der Kwasta nicméně potvrdilo, že firma BAE Systems prováděla "skryté platby" při jednání o nákupech stíhaček v Česku, Maďarsku a v Jihoafrické republice, uvedla AP bez bližších podrobností.

Kvůli podezření z korupce zatčen rakouský obchodník

Kvůli podezření z uplácení při dojednávání prodeje gripenů v ČR, Maďarsku a Rakousku zatkla v únoru rakouská policie obchodníka Alfonse Mensdorffa-Pouillyho. V dubnu ho však propustila a nyní ho vyšetřuje na svobodě.

Podnikatel měl podle vyšetřovatelů neprůhledně získat od BAE Systems 13 milionů eur (asi 365 milionů korun), z nichž část údajně sloužila na úplatky. Obhájce Mensdorffa-Pouillyho ale obvinění z korupce a praní špinavých peněz odmítl.

Mensdorff-Pouilly působil v 90. letech v Česku jako poradce BAE Systems. Tehdy se prý pokoušel o kontakt se zástupci někdejší české vlády, kteří měli rozhodování o nákupu stíhaček na starosti. Česko si nakonec v roce 2004 gripeny na deset let pronajalo za 19,65 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám