Hlavní obsah

Zrušení Benešových dekretů žádají i maďarští extremisté

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská extremistická strana Jobbik chce v Evropském parlamentě (EP) prosadit zrušení dekretů prezidenta Edvarda Beneše a změnu hranic určených Trianonskou smlouvou po první světové válce. Na sobotním shromáždění v Budapešti to uvedl poslanec EP za Jobbik Csanád Szegedi. V nedávných eurovolbách získal Jobbik téměř 15 procent hlasů a získal tři poslanecké mandáty.

Článek

Jobbik a Mládežnické hnutí 64 žup (tolik žup mělo Uhersko před rokem 1918) pořádalo shromáždění u příležitosti 90. výročí podpisu Trianonské smlouvy. "V Bruselu vyzveme německé a rakouské poslance, aby podpořili zrušení Benešových dekretů. Trianonské hranice musí rovněž zapadnout prachem," uvedl Szegedi.

Pro Maďary v Rumunsku chce Jobbik dosáhnout vytvoření územní autonomie a pro Maďary na Ukrajině bude požadovat vytvoření samostatného maďarského okresu. "Nebudeme spokojeni, dokud nebude používání maďarštiny svobodné v celé Karpatské kotlině" dodal poslanec EP.

Podle agentury MTI se na sobotním shromáždění zúčastnilo 250 členů polovojenské Maďarské gardy a dalších asi 500 příznivců extrémní pravice.

Hospodářská situace nahrává extremistům

Ultrapravicová strana Jobbik oslovuje v nelehké hospodářské situaci země především mladé lidi. Eurovolby se staly průlomem v novodobé historii Maďarska. Extrémní pravice získala jen o 75 tisíc hlasů méně, než vládní socialisté.

Před několika lety byla přitom strana Jobbik na okraji politického zájmu. Její vzestup začal těsně po volbách v roce 2006, kdy tehdejší premiér Ferenc Gyurcsány přiznal, že voličům lhal o stavu maďarské ekonomiky. Následovaly masové pouliční demonstrace, na nichž příznivci opozice žádali okamžitý odchod Gyurcsánye z křesla premiéra. Demonstrace přerostly do ostrých střetů s policií, která použila slzný plyn, vodní děla i gumové projektily. Členové Jobbiku se protivládních akcí aktivně zúčastnili.

Jobbik vzápětí založil polovojenskou Maďarskou gardu, která má chránit zájmy Maďarů. Členy gardy se stalo už několik tisíc lidí. Garda pořádá pochody v obcích s větší koncentrací Romů a aktivně se zúčastnila blokády slovensko-maďarské hranice po loňském zásahu slovenské policie proti fanouškům DAC Dunajská Streda.

Extrémní pravici nahrává špatná ekonomická situace země, zvyšující se nezaměstnanost a avizovaná tvrdá restriktivní opatření vlády. Politologové upozorňují, že za této situace Jobbik oslovuje mladé lidí mnohem úspěšněji, než klasické politické strany. "Pro mladou generaci je dnes národní radikalismus samozřejmostí. Klasické strany mladé Maďary neoslovují a podporovat Jobbik se stalo pro mladé módní záležitostí," upozorňuje politolog Viktor Kiss.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám