Hlavní obsah

Španělský podnikatel hodil do popelnice utrženou ruku dělníka

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Vskutku barbarského jednání se dopustil majitel rodinné pekařské firmy ve východošpanělském městě Gandia. Jeho bolivijský zaměstnanec Franns Rilles (33), který si u něj vydělával bez pracovního povolení, utrpěl těžký úraz, když mu hnětací stroj v lokti utrhl levou ruku.

Foto: Profimedia.cz

Případ odhalila španělská policie

Článek

Zaměstnavatel amputovanou končetinu vhodil do kontejneru na odpadky ve snaze předejít problémům s úřady, protože zraněný i další dělníci u něj pracovali načerno. Rillese nechal dopravit do nemocnice. Syn majitele ale Bolivijce, který silně krvácel, vysadil 200 metrů od kliniky a důrazně jej varoval: „Ne abys řekl, kde se ti to stalo!“

Rilles se nejprve snažil zatajit, jak k úrazu přišel. Lékařům se však jeho výpověď zdála rozporuplná a proto vyrozuměli policii. Vyšetřovatelům pak Rilles vše řekl.

Policisté okamžitě odjeli do pekárny, vyzvedli utrženou ruku z popelnice a dopravili do nemocnice. Chirurgové už mohli jen konstatovat, že končetina je ve velmi špatném stavu a není možné ji přišít nazpět.

Španělská vláda označila případ za otřesný a z humanitárních důvodů udělila Rillesovi povolení k pobytu. Pekárnu, kde zaměstnanci pracovali 12 hodin denně za 700 eur (18 700 Kč) měsíčně, nechaly úřady ihned zavřít.

Majitel firmy byl zatčen a čeká jej soudní proces. Pokud bude shledán vinným, „pocítí váhu zákona v plné míře“, ujistil ministr práce a přistěhovalectví Celestino Corbacho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám