Hlavní obsah

Potápějící se britskou vládu opustila další ministryně

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ani páteční přestavba vlády premiérem Gordonem Brownem nezastavila hromadný exodus ministrů z jeho kabinetu. Sotva byly sečteny hlasy ve volbách do Evropského parlamentu, které byly pro vládní labouristy nejhorším hlasováním v poválečné éře, rezignovala ministryně zemědělství a životního prostředí Jane Kennedyová. Uvedl to server The Guardian.

Foto: Stefan Rousseau/Pool, Reuters

Britský premiér Gordon Brown

Článek

Labouristé utržili ve volbách do europarlamentu debakl, když se počtem získaných hlasů ocitli až na třetím místě za Konzervativní stranou a podobně orientovanou Stranou za nezávislost Spojeného království. Do Evropského parlamentu se také poprvé dostala krajně pravicová Britská národní strana.

Premiér Brown teprve v pátek odrazil volání po demisi napříč politickou scénou tím, že přestavěl kabinet. Podle britských médií by však po prohraných volbách měl rezignovat. Odstoupení ministryně Kennedyové je pro něj jen dalším políčkem.

Kennedyová podle svých slov pro stanici SkyNews křeslo opustila poté, co odmítla podepsat slib věrnosti premiérovi. Podle listu The Daily Telegraph ale za odchodem ministrů není jen skandál se zneužíváním poslaneckých náhrad, ale také snaha skupiny spojenců bývalého premiéra Tonyho Blaira zbavit se Gordona Browna.

Kennedyová je šestým ministrem, který vládu za poslední týden opustil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám