Hlavní obsah

Odsoudili jste Tibet k trestu smrti, obvinil Čínu dalajlama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Tibetský duchovní vůdce dalajlama v sobotu prohlásil, že Čína svou tvrdou politikou odsoudila Tibet k "trestu smrti". Řekl to na úvod dvoudenní návštěvy Paříže, kde se v neděli stane čestným občanem francouzské metropole, přestože proti tomu Peking protestoval.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tibetský duchovní vůdce dalajláma.

Článek

"Čínská vláda vede tvrdou politiku, ale čínský lid o situaci v Tibetu kvůli přísné cenzuře nic neví," uvedl dalajlama. Zopakoval, že čínská armáda posílila své jednotky v Tibetu od tamních protičínských nepokojů v březnu 2008 a že je nutné postup Pekingu v Tibetu mezinárodně vyšetřit.

Tibetský duchovní vůdce žijící v exilu prohlásil, že je velmi poctěn tím, že mu loni bylo uděleno čestné občanství Paříže. V neděli příslušný dokument převezme z rukou pařížského starosty Bertranda Delanoëa, který je členem opozičních socialistů. Přes protesty Pekingu Delanoë nezrušil setkání s dalajlamou s odůvodněním, že se nehodlá vzdát svého přesvědčení.

Dalajlama končí ve Francii cestu po Evropě, která ho zavedla do Dánska, Nizozemska a na Island.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám